En tunfiskstim i en fiskefelle utenfor Sicilia. Foto: Wikipedia/Danilo Cedrone .

Tapte millioner på tunfiskoppdrett

Norske investorer satset tungt på oppdrett av tunfisk i Spania, men det gikk svært dårlig. I 2015 gikk selskapet 40,2 millioner i minus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder Dagens Næringsliv i sin papirutgave mandag.

Harald Dahl som er en av gründrene bak tunfiskselskapet Fortuna Mare, forteller til avisen at de lyktes med yngelproduksjonen men at det var mye større problemer enn de hadde forutsett i å frakte fisken fra land til sjø. Blant annet "stanget" fisken i veggene under transport.

- Vi fikk en del skader som medførte høy dødelighet under både transporten og i sjøen, sier Dahl til avisen.

Ifølge avisen tjente selskapet snaue 800 000 kroner i 2015 og fikk et resultat på minus 40,2 millioner, men Dahl sier til avisen at han ønsker å prøve igjen.

- Det som er lærdommen etter å ha brukt masse tid og egne penger på dette er at biologisk risiko skal en være veldig forsiktig med eller ha en sterk rygg for å bære. Det vil være to skritt frem og ett tilbake, og en må klare å stå gjennom prosessen der en må ta tap. Det er vanskelig å starte opp med oppdrett av en ny art med de kostnadene som er involvert med bare å ha privat investorer, konkluderer Dahl overfor avisen.

Tunfisk i Norge

Jan-Helge Dahl som var daglig leder i Fortuna Mare i 2014, uttrykte da til kyst.no at han så for seg stor inntjening på deres tunfiskoppdrett.

– Utifra de undersøkelsene vi har gjort, regner jeg med at kiloprisen da vil ligge på et sted mellom 30-50 euro (250 til 415 kroner) kilo, sa han.

Jan Helge driver i dag tunfisk-selskapet Nortuna, som kyst.no i starten av året meldte har etablert seg i Trondheim. Der er planen at selskapet skal drive oppdrett av fisken i samarbeid med Sintef.

I januar sa Jan-Helge at de var kommet for kort i prosessen med etableringen i Trondheim til at han ville uttale seg om hvilke planer de har. Ifølge ham skal dette imidlertid være på plass innen de neste månedene.

Les også:  Etablerer tunfiskoppdrett i Trondheim