Techano skal levere kraner til Havfarmen. Servicevognene (RMSU) er spesialkonstruert for dette prosjektet.

Kristiansand-selskap har fått ordre fra kinesisk verft om utstyr til Havfarmen

Det Kristiansandbaserte teknologiselskapet Techano har mottatt en betydelig ordre for utstyr til Nordlaks sin første Havfarm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressemelding skriver selskapet at kontrakten er inngått direkte med det store kinesiske verftet CIMC Raffles i Yantai, Kina, hvor Havfarmen skal bygges.

– I sterk konkurranse med ledende aktører mottok Techano ordre på en offshorekran og to avanserte skinnegående servicevogner, som er utstyrt med diverse håndteringsutstyr, sier Øystein Bondevik, Salgsdirektør i Techano.

Med dette har Techano også fått fotfeste innenfor akvakultur, et voksende og viktig marked for fremtiden.

Havfarmen, som eies og driftes av Nordlaks, er designet av NSK Ship Design i Harstad og bygges ved verftet CIMC Raffles i Kina. Verftet har spesialisert seg på offshore og maritime konstruksjoner. Denne ordren gjelder den første av to planlagte Havfarmer.

Servicevognene (RMSU) er spesialkonstruert for dette prosjektet. Havfarmen vil bli utstyrt med to sett vogner – henholdsvis på styrbord og babord side – hvor de kan kjøre i hele skipets lengde. Hver RMSU er utstyrt med to kraner som dekker hele arbeidsområdet. I tillegg kan de utrustes med personellkorg for operatørene. Havfarm vil også bli utstyrt med en separat offshorekran fra Techano.

Techano’s kjennskap til offshorekraner og oppdrettsindustri kombinert med Van Aalsts erfaring med portalkraner og som fast leverandør til verftet, har gjort dette til en suksess.

– Å komme inn i det voksende markedet for eksponert havbruk, samt få et sterkere fotfeste i Norge og videreutvikle 3D-kompenserte kraner har vært nøkkelen for å investere i Techano. Med denne gjennombruddskontrakten har vi fått en god start på vår felles visjon av Techano og Van Aalst Group, sier Wijnand van Aalst, CEO for Van Aalst-konsernet, det nederlandske selskapet som eier Techano. 

Om Havfarmen

Havfarmen er en enorm konstruksjon, 385 m lang og 59,5 m bred, med en kapasitet på inntil 10 000 tonn fisk. Den første Havfarmen skal ankres opp via en turret i baugpartiet, som også muliggjør bruk av strøm fra land.

Den første Havfarmen skal forankres vest av Hadseløya i Nordland, et område som inntil nå ikke har vært tilgjengelig for akvakultur.