Illustrasjonsfoto av en lakseundersøkelse utført av fiskehelsepersonell. Foto: Kyst.no.
Illustrasjonsfoto av en lakseundersøkelse utført av fiskehelsepersonell. Foto: Kyst.no.

- Trenger oppgraderte vaksiner mot nye varianter av vintersår

HaVet-leder mener vaksinering mot vintersår er utbredt, men det er mye som tyder på at næringen trenger oppgraderte vaksiner mot nye varianter av vintersår som laksen ikke er godt nok beskyttet mot. 

Publisert

På Kyst.no onsdag snakker flere oppdrettere i nord om hvordan de jobber for å forebygge vintersår. Samt vaksineselskapene forteller om deres utvikling av vaksiner og tips for forebygging av vintersår.  Kyst.no har også tatt en prat med fiskehelsetjenestene om deres erfaringer. 

Kristin K.S Ottesen i fiskehelsetjenesten HaVet sier sårproblematikken i deres områder fra Nord-Trøndelag til Bodø er relativt uforutsigbar.

- Det betyr at vi i enkelte år eller på enkelte generasjoner kan ha utfordringer med vintersår, andre år er problematikken tilnærmet fraværende. Utfordringen med vintersår er at det er forebygging som er beste medisin, en god forebyggende faktor er vaksinering. Vaksinering mot vintersår er utbredt, men det er mye som tyder på at vi trenger oppgraderte vaksiner mot nye varianter av vintersår som laksen ikke er godt nok beskyttet mot.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP