Ove Trellevik. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

- Havstrategien er en næringsstrategi

I dag la Høyre og Frp frem havstrategien, den første av sitt slag. Havnæringenes bidrag til verdiskaping og sysselsetting i Norge er betydelig. Samlet gir petroleum, maritim og marin næring arbeid til rundt 256 000 mennesker og skaper verdier for 760 milliarder kroner (2014-tall).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vi har i generasjoner hatt blikket vendt mot havet. Norge er i dag en av verdens ledende havnasjoner. Vår kystlinje er en av verdens lengste, og vi råder over havareal som er mer enn seks ganger større enn vårt landareal. Posisjonen som Havnasjon skal videreutvikles og målet er å øke verdiskapingen og sikre flere jobber Derfor lanserer regjeringen en egen Havstrategi. Havstrategien har til sammen 95 konkrete tiltak fordelt på strategiens satsingsområder:

  • Forvaltning og rammebetingelser
  • Kunnskap og kompetanse
  • Markedsarbeid og internasjonalisering

Havstrategien er en næringsstrategi. Gjennom gode rammebetingelser, økt kunnskaps- og teknologiutvikling og styrking av konkurransekraft og samarbeid, skal vi videreutvikle de norske Havnæringene.

Les mer om Havbruksstrategien regjeringen idag la frem her. 

Samtidig vil vi legge til rette for tettere samarbeid mellom havnæringene både på regelverkssiden, i forskningen og i den internasjonale satsingen. Den økende mengden plast i havet er et eksempel på utfordring som krever global innsats. Dette er viktig for at vi alle drar lasset i samme retning.

Vi skal skaffe oss økt kunnskap om havet, og i år har vi øremerket 1,2 milliard til hav-relatert forskning. Strategien peker på behovet for å legge til rette for økt innovasjon. Å videreutvikle havnæringene krever både ny teknologi, og høy grad av innovasjon i bedriftene, samt en stat og kommuner som tilrettelegger for et satsingsvillig næringsliv.

Tettere samarbeid og deling av teknologi og kompetanse vil bidra til videre vekst og utvikling av tradisjonelle og nye havnæringer, og være viktig for omstillingen til et lavutslippsteknologisamfunn. Det nye teknologiprogrammet vil kunne bidra til fullskala testing for maritim og marin næring etter samme modell som oljenæringen har med DEMO2000. Dette gjør at flere prosjekter blir realisert.

Skal vi ta i bruk havet, må vi ha solid kunnskap om hva som finnes der og hvordan vi kan bruke å høste bærekraftig på en lønnsom måte.

Havet rommer store mengder fisk og andre arter som vi i dag ikke høster. Lysprikkfisk og sjøpølse kan for eksempel bli en del av framtidens sjømatnæring. Vi må derfor skaffe oss mer kunnskap om økosystemene, samt kartlegge petroleum og mineraler ressurser på sokkelen bedre. Havstrategien peker ut kursen for dette viktige arbeidet.