James Walkus Fishing Company’s MS “Amarissa Joye, eid av Gwa'sala-'Nakwaxda'xw First Nations utfører slakt ved MH-anlegg i Canada. Foto: Marine Harvest Canada

Okkupantene har forlatt Marine Harvest-anlegg - overvåker operasjonene fra land

Etter å ha okkupert Marine Harvest-anlegg på Sawnson Island i Canada, har urbefolkningen nå forlatt området for at slakten kan gå som normalt. - Vi har gitt Marine Harvest tillatelse til å få fisken ut, men det vil bli reaksjoner hvis de prøver å sette mer fisk inn, sa Ernest Alfred, leder for 'Namgis First Nation.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige uke ble det klart at den kanadiske urbefolkningen har forlatt Marine Harvest sine anlegg på Swanson Island, for at slakt av laksen kunne gå som normalt. Ian Roberts, kommunikasjonssjef for Marine Harvest Canada,  forteller kyst.no at et av stammemedlemmene til 'Namgis First Nation ble invitert til å være med og observere slakten, sammen med de ansatte på anlegget.

- Vi håper at ved å la de observere hvordan anlegget opereres, vil de lære mer om teknikkene brukt av Marine Harvest, og se at vi bryr oss om både fisken og havet, sier Roberts.

Vincent Ernest, administrerende direktør i Marine Harvest Canada, uttalte i en pressemelding at han er fornøyd med å ha inngått en avtale med ‘Namgis for å inkludere de i aktiviteter på anlegget. Han håper dette kan føre til bedre dialog mellom partene.

Slakteoperasjonen ble observert ombord på James Walkus Fishing Company’s MS Amarissa Joye, eid av Gwa'sala-'Nakwaxda'xw First Nations.

Blir værende i nærliggende hytter

Lokalavisen The Vancouver Sun har vært i dialog med den kanadiske urbefolkningen, og informerer om at selv om de har forlatt oppdrettsanlegget, har de bestemt seg for å bli værende i okkuperte hytter i nærheten. Disse hyttene er eid av Marine Harvest, og Ernest Alfred, leder for 'Namgis First Nation sier til avisen at de blir der for å holde øye med anlegget.

- Jeg har aldri sett slike teknikker før, og har skaffet meg GoPro-kamera, radio og sikkerhetsutstyr for å dokumentere og offentliggjøre hvordan anlegget opereres, sa han til The Vancouver Sun.

Alfred forteller videre at de kun har forlatt området for at slakten skal kunne gå som normalt, noe de ser på som første steg i prosessen med å fjerne anlegget helt.

- Vi har latt de få ta laksen ut, men det vil bli reaksjoner fra oss hvis de setter mer laks inn, sa han til avisen.

Fortsatt okkupanter på naboanlegg

Tre protestanter som sannsynligvis er medlemmer av en annen stamme kalt Kwikwasut’inuxw Haxwa’mis First Nation, har blitt værende på Marine Harvests naboanlegg. Selskapet har her igjen bedt disse om å forlate området av sikkerhetsmessige hensyn, og har ikke fått noe respons på forespørsel om møte med lederne for denne urstammen, slik de gjorde ved Sawnson Island.

Kanadisk urbefolkning okkuperte Marine Harvest sitt anlegg ved Swanson Island i British Columbia i august. Okkupasjonen fant sted for å vise støtte til den amerikanske urbefolkningen, etter en stor rømmingshendelse fra Cooke Aquacultures anlegg på Cypress Island i Washington State. Rømmingen var et resultat av totalhavari av anlegget.