Opprettelsen av det nye kontrollområdet karakteriseres som alvorlig av Mattilsynet. Illustrasjon: Barentswatch.

Oppretter en ny bekjempelessone for ILA i Troms og Finnmark Fylke

Mattilsynet har opprettet en ny bekjempelsessone mot ILA i et område med fjerde ILA-utbrudd siden oktober 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet har 18. juni 2020 fastsatt forskrift om endring av kontrollområdeforskriften for bekjempelse av ILA i Dyrøy, Senja, Ibestad og Salangen kommuner, Troms og Finnmark fylke.

- ILA ble fredag 29. mai 2020 stadfestet på fisk ved sjølokalitet 31738 Bjørga i Sørreisa kommune. Lokaliteten drives av Salaks AS, skriver de i  en melding.

De forteller videre at lokalitet Bjørga ligger i nærheten av kontrollområde for ILA i Dyrøy, Senja, Ibestad og Salangen kommuner, Troms og Finnmark.

- Kontrollområdet ble opprettet etter utbrudd av ILA ved lokalitet 23055 Storvika V i april 2020. Lokalitet Bjørga ligger i et sykdomsbelastet området, og utbruddet ved lokaliteten er den fjerde påvisningen av ILA i området siden oktober 2019. Det er tidligere blitt opprettet tre kontrollområdeforskrifter for ILA i dette området som følge av påvisningene. Det er alvorlig at sykdommen på nytt er påvist i området, noe som forverrer sykdomssituasjonen.

Med bakgrunn i utbruddet ved lokalitet Bjørga, endrer Mattilsynet gjeldende forskrift om kontrollområde for ILA i Dyrøy, Senja, Ibestad og Salangen kommuner, Troms og Finnmark fylke. Endringen innebærer at det opprettes en ny bekjempelsessone i kontrollområdet.

- Den nye bekjempelsessonen tar utgangspunkt i lokalitet Bjørga. Overvåkingssonens utstrekning utvides slik at den også blir liggende utenfor den nye bekjempelsessonen, forklarer videre i meldingen.