John Arne Breivik fra Stingray Marine Solutions. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Håper på gjennombruddsår for laser mot lus

John Arne Breivik fra Stingray Marine Solutions, ga under seminaret " Ikke medikamentelle metoder for forebygging og kontroll av lakselus" en oppdatering på deres luselasere. - Vi håper dette blir et gjennombruddsår for oss, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seminaret som er i regi av Sjømat Norge og FHF  har samlet både forskere, forvaltning, leverandører og oppdrettere for det siste nye innen "Ikke medikamentelle metoder" (IMM) mot lakselus.

Breivik innledet med å forklarer hvordan laserne fungerer og understreker at laserne per i dag er forebyggende mot lakselus.

- Målet vårt er at oppdretterne slippe håndtering og har en kontinuerlig avlusing. Laserne er på en måte en teknologisk rensefisk, sier Breivik.

- Klarer man å holde lave nummer av lusa slipper man internsmitte, legger han til.

Utfordringer

Han påpeker så på at utfordringene i 2015 var oppetiden og rett posisjonering av laserenhetene i merden. Dette skal nå være løst og oppetiden ligger oftest på mellom 80-100 %.

- Vi har hatt en veldig vekst i 2015 og tatt unna voksesmertene som har vært. Vi har fått kontroll på oppetiden og effektiviteten samt utvidet kapasiteten ved produksjonen, opplyser han.

- Resultater fra flere ulike lokaliteter viser også at kapasiteten ikke er noen problem. Vi kan skyte 1000 lakselus i timen. Vi ser også at vi kan kontrollere lusepress på 0,4-0.5 holus i snitt, og 3-4 bevegelige på merdnivå uten eksternt press. Dette varierer også noe på lokalitetsnivå og temperaturer, legger han til

Han sier at laserne må gi tapt for høye påslag og stort smittepress.

- Laserne skal jobbe døgnet rundt. Vi tenker at de i en kombinasjon med rensefisk og skjørt vil holde lusetallene nede, konkluderer han.

Produserer flere enheter

Per i dag er det produsert 48 enheter og det er ytterligere seks i produksjon.

- Vi forventer 80-100 til i løpet av 2016 men har utvidet kapasiteten til å produsere 200, sier han.

Når det gjelder kostnadene per merd, regner han at den vil ligge på 1-1,67 kroner kiloet utfra biomassetettheten i merden. Han tar da utgangspunkt i at man behandler fisk fra 1-1,5 kilo og regner kostnadene fra dette frem til slakt.

- For økonomien sin del er dette best da fisken har størrelse og funnet sin stimform, sier han.

Han forteller også at bedriften kommer med en nyhet om ikke lenge.

- Første april introduserer vi noe som heter Fishfinder. Denne vil gjøre at enheten vil posisjonere seg 3-4 ganger i løpet av døgnet, ut ifra hvor fisken står. Vi håper dette blir et gjennombruddsår for oss og ikke-medikamentelle metoder, sier han.