Daglig leder Bjarte Horn sier de var overrasket og skuffet over avslaget fra Siva.

Ocean Innovation legges ned – Får store konsekvenser

Ocean Innovation mister statsstøtten og må avvikles. Daglig leder Bjarte Horn sier de er overrasket og skuffet over avslaget fra Siva.

Publisert Sist oppdatert

Et av Norges fremste innovasjonssentre for havnæringer, Ocean Innovation Norwegian Catapult Centre (OINC), styrer mot avvikling etter at Siva har besluttet å ikke forlenge mandatet deres i katapultordningen.

– Lang historie kort: Vi fikk ikke fornyet kontrakt med Siva, og selskapet styrer derfor mot avvikling, sier daglig leder Bjarte Horn til Kyst.no.

I et innlegg på LinkedIn har han også bekreftet nyheten.

Overrasket og skuffet

OINC mister med dette statsstøtten, og Horn sier avslaget kom overraskende.

– Vi var svært overrasket og er både uenig og skuffet over avslaget, spesielt da senteret var i god fart etter vår mening. Spesielt 2024 og 2025 har det vært høy aktivitet, sier han.

Han peker på at Sivas evaluering av OINC for perioden 2022–2024 inneholdt noen anbefalte tiltak.

– Tiltakene ble tatt til etterretning og var langt på vei implementert etter forankring i styret. Dette mener vi er vel dokumentert i søknaden om fornyet kontrakt for 2025–2027, påpeker Horn.

Får konsekvenser for samarbeidspartnere

Ocean Innovation ble etablert i 2018, med mål om å bistå små og mellomstore bedrifter med tilgang til testinfrastruktur og kompetanse for å akselerere innovasjon og markedsinngang innen havteknologi og bioøkonomi. Senteret har hatt høy aktivitet, og Horn forteller at avslaget vil få konsekvenser for både partnere og kunder.

– Vi jobber iherdig for at de skal komme best mulig ut av det og kanskje kan være en del av Norsk katapult også i fremtiden. Vi ønsker nå å få avsluttet skikkelig og se fremover.

Fremhever innsatsen for bærekraftig fôr

På spørsmål om høydepunkter fra tiden med OINC, trekker Horn særlig frem arbeidet med samfunnsoppdraget «Bærekraftig fôr».

– Vi er spesielt stolte av innsiktsarbeidet vårt innen testinfrastruktur for marin bioøkonomi, og de investeringene vi har gjort og planlagt i bioprosessering av råstoff fra havet. 

I tillegg hadde Ocean Innovation avtaler med større aktører om tilgjengeliggjøring av testinfrastruktur til SMB, med en anskaffelsesverdi på flere hundre millioner kroner. 

– Vi mener dette kunne vært et vesentlig bidrag til samfunnsoppdraget «Bærekraftig fôr» med råstoff fra både hav og land.

Horn peker på potensialet i lavtrofiske ressurser som tare, tunikater og alger – både til dyrefôr, mat til mennesker, medisiner og gjødsel.

– Dette er et område med enormt potensial for ny næring i Norge.