Utenfor messegbygdningen for Seafood Expo Global og Seafood Processing Global i Brüssel. Foto: Pål Mugaas Jensen

Sjømatnæringen ønsker økt foredling i Norge

Innovasjon Norge ønsker større stimulering av verdiskapning i sjømatnæringen og viser i en pressemelding til “Sjømatbarometeret 2019”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærmere 90 norske utstillere er denne uken i Belgia for å vise frem norske sjømatprodukter, teknologi og løsninger, når verdens viktigste sjømatmesse, Seafood Expo Global og Seafood Processing Global går av stabelen i Brussel.

Spennende utvikling

Norge eksporterte sjømat for 99 milliarder kroner i 2018. Nå ønsker sjømatnæringen å øke verdiskapingen ytterligere gjennom økt foredling, viser  PwC sitt «Sjømatbarometer 2019».  Hele 169 respondenter fra den norske sjømatnæringen har blitt intervjuet og barometeret viser at 2 av 3 tror på en økt foredling i Norge de neste fem årene.  Kostnadsnivået og lav lønnsomhet innen foredling blir trukket frem som en av hovedårsakene til lav foredlingsgrad i Norge.

– Det er en spennende utvikling i sjømatsektoren, også når det gjelder å utnytte hele fisken. Regjeringen har som ambisjon å skape mer verdier av hver kilo fisk, så her er det mer å hente enn bare råstoffet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Bærekraft og økt verdiskapning

Divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge Inger Solberg mener at Norge bør ha et større fokus stimuliering til økt verdiskapning og skikre bærekraftig utnyttelse av en verdifull ressurs.

- Dette er en utvikling vi i større grad ønsker å legge til rette for, sier hun.
I dag består størsteparten av eksporten av fisk fra Norge av hel fisk, noe som betyr et betydelig tap av verdiskaping. I tillegg til at mesteparten av fisken blir eksportert hel, peker også Sjømatbarometeret på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.

-Vi bør gå fra å være råvareleverandør til å bygge en industri. Flere rapporter peker på muligheter for  mer foredling i Norge. Merkevarebygging, produkt- og teknologiutvikling er helt sentrale elementer for økt lønnsomhet og konkurranseevne i fremtiden.  Denne utviklingen ønsker vi i Innovasjon Norge å være en del av, sier Solberg.

 En enorm mulighet

Ifølge PwC rapporten «Økt foredling av sjømat og restråstoff i Norge» som ble produsert i fjor på oppdrag av Innovasjon Norge, har havbruksnæringen i Norge årlig tilgang til over 1,3 millioner tonn råstoff og restråstoff av høy kvalitet. Dersom alt dette hadde blitt bearbeidet ville det gitt rundt 421 000 tonn råstoff til andre produkter, noe som er en dobling av nåsituasjonen. 

- Vi tror det ligger et betydelig potensial her. Bare dagens råstoffstrømmer fra laks og ørret representerer en enorm mulighet for næringen, utdyper Solberg.

Hun legger til avsluttningsvis at om en  bruker en brøkdel av dette volumet for å produsere mer mat for humant konsum, dyremat og eller biomarine ingredienser, så viser rapporten et verdiskapingspotensial på mellom en til åtte milliarder kroner innen 2050.