Fiskeriminister Sandberg og Stjernekokk Diego Rossi promoterer norsk sjømat på Carrefour Gourmet i Milano. Foto: Trym Eidem Gundersen/Norges Sjømatråd.
Fiskeriminister Sandberg og Stjernekokk Diego Rossi promoterer norsk sjømat på Carrefour Gourmet i Milano. Foto: Trym Eidem Gundersen/Norges Sjømatråd.

Norsk delegasjon til Iran

Etter at regjeringen tidligere i år opphevet sanksjonene mot Iran, varslet fiskeriminister Per Sandberg at han ville ta initiativ til økt norsk eksport til landet. Tirsdag 27. september drar en norsk delegasjon med statsekretær Dilek Ayhan og fiskeriminister Per Sandberg i spissen til Iran. Sandberg blir første norske statsråd som besøker landet etter at sanksjonene ble opphevet.

Publisert

Denne uken reiser representanter for 60 norske bedrifter til hovedstaden Teheran sammen med Sandberg, statssekretær Dilek Ayhan, Sjømatrådet, Norges Rederiforbund og Innovasjon Norge, melder NRK.

– Norge eksporterer fisk til 140 land, men det er viktig å hele tiden utvikle nye markeder. Foreløpig selger vi lite fisk til Iran, men potensialet kan være stort. Vi står overfor en unik mulighet med opphevelsen av sanksjonene. Det er ikke hver dag et marked med 80 millioner mennesker åpner seg over natten, opplyser fiskeriministeren på nettsiden i en pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet.

– Trenger våre løsninger

- Mulighetene i Iran er store. Som marked er Iran det nest største i Midtøsten, med gjennomgående høy utdanning og sterk vilje til å ta i bruk ny teknologi. Landet har en sterk olje- og gass-sektor, høy aktivitet innenfor maritim næring, og en framvoksende oppdrettsnæring. Norge eksporterer noe sjømat til Iran i dag, men mulighetene er mye større. Det samme gjelder utstyr og teknologi til oppdrettsnæringen, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

I følge programmet skal delegasjonen på seminarer om samarbeid rundt sjømat og akvakultur, besøke oppdrettsanlegg, bearbeidingsanlegg og salgssteder, og møte iranske representanter for maritim næring.