En tunfiskstim i en fiskefelle utenfor Sicilia. Foto: Wikipedia/Danilo Cedrone .

Etablerer tunfiskoppdrett i Trondheim

Tunfisk-selskapet Nortuna har etablert seg i Trondheim. Der skal selskapet drive oppdrett av fisken i samarbeid med forskningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Brønnøysundregistrene har selskapet adresse hos Sintef Fiskeri og Havbruk. De bekrefter også overfor kyst.no at de skal starte oppdrett av tunfisk, men ønsker ikke kommentere dette ytterligere.

Mannen bak Nortuna og daglig leder i selskapet er Jan-Helge Dahl. Han har tidligere også har drevet med tunfiskoppdrett i selskapet Fortuna Mare i Spania, sammen med broren Harald Dahl.

Jan-Helge fortalte i mars 2014 om store ambisjoner og milepæler som var nådd innen oppdrett av makrellstørje (Atlantic bluefin tuna) i Spania. Seinere samme år viste det seg imidlertid at de bare fikk satt ut 10 % av det de hadde lagt opp til grunnet uvær, noe som ifølge Finansavisen resulterte i sinte investorer.

Tidligere har han uttalt at ifølge undersøkelser de selv har gjennomført, estimerte de at kiloprisen på makrellstørje ligger på et sted mellom 30-50 euro (250 til 415 kroner).

Jan-Helge Dahl sier til Kyst.no at de ennå er kommet for kort i prosessen med etableringen i Trondheim til at han vil uttale seg om hvilke planer de har. Så hvilken tunfiskart som skal produseres og hvordan vil han foreløpig ikke si noe om. Ifølge Dahl skal dette imidlertid være på plass innen tre til fire måneder.

Kyst.no har heller ikke lyktes i å nå Harald Dahl, for oppdatering rundt hvilke erfaringer Fortuna Mare har fått på plass så langt i Spania.

Les også: Fortuna Mare satser på tunfiskoppdrett