Sunniva Bondø Sørensen (t.v.) og Runa Fossum Sæterhaug har startet prosjektet «Jenter i havbruk» for å vise frem kvinners arbeidshverdag og muligheter i havbruksnæringen.

Har startet prosjekt for å få flere kvinner inn i havbruksnæringen:

– Fortsatt en vei å gå

Kvinnene bak prosjektet «Jenter i havbruk» sier mottakelsen har vært utelukkende positiv, men at det er behov for å jobbe videre med kulturen internt i selskapene.

Publisert Sist oppdatert

Havbruksnæringen har tradisjonelt vært dominert av menn, og tall fra Fiskeridirektoratet viser at kvinner utgjør rundt 20 % av de ansatte innen akvakultur.

Runa Fossum Sæterhaug (25) og Sunniva Bondø Sørensen (24) er to unge kvinner som har tatt initiativ til å endre på dette ved å starte prosjektet og Instagram-kontoen «Jenter i havbruk». Deres mål er å skape en inkluderende plattform som fremhever kvinners arbeidshverdag og mulighetene som finnes i næringen.

– Vi har ønsket å lage en plattform som tilgjengeliggjør kystlivet for jenter, både innenfor og utenfor næringen, forteller de til Kyst.no.

– Det hele startet med et savn etter en arena hvor vi kunne løfte frem forbilder i havbruksnæringen og pushe hverandre litt ekstra.

Håper prosjektet inspirerer

Selv om antallet kvinner i næringen sakte er på vei opp, er det fortsatt en betydelig underrepresentasjon i denne tradisjonelt mannsdominerte industrien. Sæterhaug og Sørensen har selv erfart å ha få kvinner rundt seg på arbeidsplassen.

Sæterhaug jobber for tiden i et HR-vikariat ved SalMar-slakteriet Innovamar. Men etter å ha tilbrakt et halvt år som filetarbeider og tre år som driftstekniker, har hun også opparbeidet seg mye praktisk kunnskap.

Sørensen fant raskt fant ut at merdkanten ikke var stedet for henne. Hun har hatt flere forskjellige jobber i havbruksnæringen, blant annet på slakteri og som guide på omvisningssenter. 

Nå jobber hun som prosjektarbeider innenfor bærekraft i SalMar, ved siden av å skrive en masteroppgave om grunnrenteskatten.

 Begge ser for seg en lang karriere i havbruk, og de håper at deres prosjekt kan inspirere flere kvinner til å vurdere mulighetene i bransjen.

Alder spiller ingen rolle

«Jenter i havbruk» har fått mye positiv respons siden oppstarten i begynnelsen av februar. Sæterhaug og Sørensen opplever at både menn og kvinner heier på prosjektet og ser verdien av å sette søkelys på kvinnene som allerede er en del av næringen.

– Mottakelsen har vært utelukkende positiv. Vi føler at folk heier på oss, og det er kult at både selskaper og privatpersoner er positive til at dette blir satt i gang.

Men hvordan finner de kvinnene som de ønsker å fremme på Instagram-kontoen?

– Det har vært en kombinasjon av oppsøkende arbeid gjennom sosiale medier og bekjentskaper. Samtidig opplever vi at vi også blir kontaktet av kvinner som ønsker å være med på en eller annen måte. 

Selv om de til nå har vist frem mest yngre kvinner, så er de opptatt av at alder ikke spiller noen rolle. 

– Vi ønsker også å løfte frem de som har banet vei i lengre tid, forteller jentene.

Fortsatt en vei å gå

Instragramkontoen viser frem kvinner i ulike yrker innenfor næringen.

Som en del av sitt arbeid ønsker Sæterhaug og Sørensen å bidra til en endring i kulturen i havbruksnæringen. Selv om mange selskaper allerede er åpne for å rekruttere flere kvinner, mener de at det er behov for å jobbe videre med kulturen internt i selskapene.

– De aller fleste selskapene er veldig flinke, men vi er også flere som opplever at det fortsatt er en vei å gå. Det er viktig at vi jobber videre med kultur i næringen for å gjøre den enda mer inkluderende.

Begge oppfordrer alle som er interessert i kystlivet om å vurdere å havbruksnæringen.

– Det er en spennende næring med enorme muligheter. Vi er begge stolte av å kunne jobbe i denne viktige kystnæringen, både nå og i fremtiden.