Sisomars anlegg vokser stadig. Her ser man hall A-G, der hall G er lengst til høyre i bildet med et lagertelt i forkant. Foto: Sisomar.

Sisomar med 92 % smoltutbytte i 2017

Sisomar hadde i fjor sitt første produksjonsår med stor smolt. Daglig leder Jon Meisfjord er klar på at de har lært mye det første driftsåret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Smoltanlegget til Sisomar ligger på Straumen i Sørfold Kommune, hvor det for tiden er mye som skjer. Det siste året har smoltprodusenten også fått fart på den nye produksjonshallen, og eierne har investert i både modernisering, og økt kapasitet, infrastruktur og utstyr.

Investeringene førte til at de i 2017 leverte 8,2 millioner smolt med snittvekt på 145 gram, og totalt 1.180 tonn smolt levert med brønnbåt til kunder langs kysten.

Daglig leder Jon Meisfjord er fornøyd med utviklingen i selskapet og satser på mer stor smolt i 2018. Foto: Sisomar.

- Vi leverte ca. 1,1 million smolt med snittvekt 290 gram i 2017, inklusive i dette ligger ca. 410.000 med snittvekt 400 gram og større. Produksjonen av stor smolt gikk bra, og de tekniske løsningene i hallen fungerte etter forutsetningene, sier Meisfjord til kyst.no.

Lavt svinn

Smoltutbyttet i 2017 forteller han ble på 92 % i forhold til innlagt rogn, og fôrfaktoren var på rundt 0,9.

– Innsats og trivsel på arbeid er god, et totalt sykefravær på 1,6 prosent vitner om dette. Året som har gått har tradisjonen tro vært preget av mange ulike prosjekt. Alle prosjekt har blitt løst som planlagt og forventet fra mange ulike leverandører og samarbeidspartnere. 2017 har vært et innholdsrikt og hektisk, men et godt år. Vi bretter opp ermene og håper 2018 blir like bra, opplyser Meisfjord.

Utfordringene de har støtt på i produksjonen var å få fisken stor nok før inngang til brakkvann (15 promille) i hall F.

– For lav inngående snittvekt opp mot en planlagt leveringsdato til kunde ga dessverre lavere snittvekter levert enn planlagt.

Vil øke snittvekten

Målet for 2018 sier Meisfjord er en produksjon på rundt syv millioner smolt, med økning i snittvekt.

– Ambisjonene for 2018 er å øke snittvektene på all smolt i anlegget. 2017 var første produksjonsåret med stor smolt, og vi har tatt lærdom av første driftsår og samtidig lagt om på produksjonsplaner og oppfølging av disse. Vi vil løfte produksjonen av stor smolt opp mot 1,6 million i år. Den store smolten skal ha grupper av fisk med spredning fra 225 til 600 gram. Totalsnittet på denne produksjonen vil vi ha på opp mot 350 gram.

Meisfjord sier det har vært byggeaktivitet på lokaliteten i en 10 årsperiode hvor produksjonen har økt hvert år. Prosessen med bygging og økning i produksjonen mener han har tatt mye fokus, men denne fasen begynner nå å nærme seg slutten i eksisterende anlegg.

– Ambisjonene våre nå er å finpusse produksjonen og rutinene i driften. Når dette er sagt ligger vi godt an når det gjelder overlevelse og kvalitet, men vi vet at vi ikke er i nærheten av å utnytte potensialet i fisken, legger han til.

Utvider anlegget

De har likevel noe arbeid som gjenstår, og er godt i gang med byggingen av hall G. Meisfjord sier bygget har blitt tett og varmet opp.

Her ser du arbeidet som pågår inne i hall G. Hallen består av klekkeri, startfôring og påvekstavdeling. Bildet er tatt fra enden av påvekstavdelingen og ned mot teknisk rom/fôrlager. Foto: Sisomar.

– Vi ser frem til at hall G er på plass første oktober. Dette gjør oss i stand til å øke snittvektene til over 200 gram på all smolt levert fra oss. Begrensningene per i dag er manglende karvolum opp mot strenge interne krav for CO2-nivå i driftsvannet og tetthet for å ivareta lytefri fisk.

Med hall G mener han at selskapet skal kunne forsvare økte snittvekter og ivareta kvaliteten.

Meisfjord mener de ligger godt i rute i forhold til fremdriftsplanen som tilsier ferdig anlegg til høsten.

– Vi har fått på plass tilførsel av råvann, sjøvann og energivann, samt at hovedavløpet ut fra hallen er lagt. Akva Group/Plastsveis har prefabrikkert mye av delene som skal legges under gulv i teknisk rom/fôrlager, hvor leggingen av disse rørene frem til rommet også er godt i gang, forteller han.

Nederste del av hall G sier han vil bli fôrlager for hele anlegget, og det beregnes at rørtraseene under dette fôrlageret skal være ferdig om to uker.

– Det gjør at vi kan lage betonggulvet ferdig her for å begynne å ta i bruk dette, informerer han.

Les også: 

Fakta om Sisomar:

  • Smoltselskapet har lang erfaring innenfor produksjon av smolt, og har en produksjonstillatelse på ni millioner fisk.
  • Selskapet har et karvolum på 13 500 kubikk fordelt på syv haller med en grunnflate på 13 000 kvadrat.
  • Startfôringen foregår i kar med 6 meters diameter, påvekst skjer i kar med diameter 10-12 meter.
  • Selve driften foregår i syv ulike avdelinger med en hallansvarlig per avdeling.
  • Sisomar benytter gjennomstrømming i anlegget og har konsesjon på et uttak av 100 kubikk/minutt fra ferskvannskilden.