Tidligere fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Vibecke Blich

- Jeg håper inderlig at livet "normaliserer" seg

Juleintervju: Det har vært et hektisk år for tidligere fiskeriminister, Per Sandberg. Til Kyst.no snakker han blant annet om året som har gått og havbruksnæringens teknologiske fremskritt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det siste året har vært svært hektisk for Per Sandberg, etter at han gikk av som fiskeriminister i august, gav ut bok og startet enkeltmannsforetak med det klingende navnet “Per Sandberg”.

Den tidligere fiskeriministeren forteller til Kyst.no at i det siste har mye av tiden hans gått med til pressearbeid, i tillegg til at han har drevet med selvstudier mellom slagene.

- Hver dag er en vurdering over hva jeg gjør etter 13 februar når min karantene utløper. Jeg håper jo, og tror at jeg kan bruke min kunnskap og erfaring på mange områder, påpeker han.

Trekker frem Havbruksfondet

Det mest positive med 2018 for havbruksnæringen, mener Sandberg er at man endelig fikk snudd en nedadgående trend vedrørende vekst i næringen.

- Etter mange år uten reell vekst foruten litt økning på enkelte områder fikk næringen tilbud om økt vekst. Noe som også synliggjorde Havbruksfondet på en god måte.

Per Sandberg var fiskeriminister fra 2015 til 2018 og sier til Kyst.no at Havbruksfondet og trafikklyssystemet er to viktige og positive tiltak fra året som har gått. Foto: Kyst.no.

Utfordringer mener han likevel det er i næringen, og sier de største problemene fortsatt vil være knyttet til lakselus.

- Forebygging av rømming, sykdom og omdømmebygging vil ikke avta, det er en kontinuerlig jobb innenfor havbruksnæringen. Markedene blir ikke enklere, kravene til produksjon, kvalitet, helse og opprinnelse blir tøffere enn noensinne, legger han til.

Norsk oppdrettsfisk unikt

Sandberg mener det er liten tvil om at den teknologiske utviklingen har tatt store skritt, også i 2018, og det er flere positive hendelser han ønsker å trekke frem fra året som har passert.

- Utviklingstillatelser viser neste generasjon oppdrett på en forbilledlig måte. Men, innføringen av trafikklyssystemet er nok det som vil fremstå som mest positivt, selv om det har et potensiale for forbedringer. 

- Hva tenker du oppdrettsnæringen kan gjøre enda mer av for å bedre omdømmet sitt?

- Den norske havbruksnæringen må i mye større grad stå sammen i omdømmebyggingen, både hjemme og ute. Norsk oppdrettsfisk er et unikt produkt på alle måter. Det er verdens beste matprodukt. Ikke noe annet matprodukt ivaretar helse, klima og miljø bedre enn oppdrettsfisken. Selv om det jobbes godt, er ikke dette synlig nok.  

«Fem kjappe»

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine? Ja
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen områder til neste år? som fører til at de må redusere MTB? Ingen kommentar, pga karantene. Men jeg håper det lyser grønt langs hele kysten
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittlig laksepris for 2018 er cirka 58 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019? Ingen kommentar pga karantene, men jeg tror jeg har fasiten!

- Keep on the good work

Da Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister tidligere i år, var det FrP-kollega Harald Nesvik som stod klar som erstatter.

Sandberg mener det er for tidlig enda å dra en konklusjon på hvordan Nesvik har taklet rollen som han tidligere besatt.

- Harald kjenner norsk fiskeri og havbruk godt. Så langt har ikke jeg registrert noen endringer på det politiske. Men, jeg er rimelig sikker på at Harald har mange avveininger på sitt bord, sier Sandberg og forteller at rådet han gav Nesvik da han tok over rollen var «Keep on the good work».

Karantenebegrensninger

Eksstatsråden selv er ilagt seks måneders karantene etter at han har etablert egen konsulentvirksomhet, og forteller at han ikke har så mye kontakt med folk innenfor havbruksnæringen på nåværende tidspunkt, ettersom karantenen hans begrenser dette.

Les også: 

Kebab i Iran

På spørsmål om hva Per Sandberg skal gjøre i 2019, svarer han at han har et håp om en litt enklere hverdag.

- Jeg håper inderlig at livet "normaliserer" seg, men jeg er rimelig sikker på at 2019 blir tilnærmet like hektisk som 2018. Jeg har mange ideer, tanker og muligheter. Noen kompliserte og utfordrende, men jeg kan også velge den "enkle vei", men det frister ikke. 

Julaften skal den frittalende trønderen feire på Skogn i Levanger kommune. 

- Jeg har blitt fortalt at det blir ribbe på juleaften. Deretter blir det kashkebademjon, shishlik kebab og ab dogh khiar, I Iran, sier han avlutningsvis.

Les alle juleintervjuene her.