Stormen påførte tapt fôring for Lingalaks

Stormen som herjet før nyttår har ikke fått store skader for Lingalaks. - Tapt fôring er det vi anser som den største skaden for Lingalaks, sier Kasper Tangen, veterinær og operativ leder for Lingalaks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han sier at lokalitetene etter forholdene er bra.

- Men vi har ikke fått gjennomført dykkerinspeksjoner på alle lokaliteter enda, så dette er for tidlig å svare uttømmende på dette, sier Tangen.

- Har dere fått noen tilbakemeldinger om at det har skjedd skader på utstyr/nøter etter stormen som var på slutten av 2015?

- Det er kun snakk om moderate skader vi har hatt.

Han oppsummerer følgende skader:

• Skade på 3 strømkabler til kamera

• Skade på 3 strømskap på merdkant

• Småskader liftup-system

• Hull i to fôrslanger

• Noen løsnede fôrslanger

• Havari på en liten flytebrygge

• Slitnet en ikke-essensiell fortøyningsline til et av anleggene. Anlegg er kontrollert og alt er som det skal.

• Småskader på fuglenett

Begrenset fôring

- Bølger og strøm i sjøen har ført til at vi ikke har kunnet fôre som planlagt på enkelte lokaliteter og dager. Dette er dels grunnet at en vesentlig del av fôret ville har forsvunnet ut av merden, og dels grunnet sikkerheten til våre ansatte. I slike situasjoner velger vi bevisst å sette helse, miljø og sikkerhet først, sier Tangen til kyst.no.

Han sier som nevnt at det kun er moderate skader etter stormen.

- Det er av et omfang som vi hadde forutsett. Tapt fôring er det vi anser som den største skaden for Lingalaks, påpeker han.

- Hvordan har forholdene vært på lokalitetene?

- Det har vært værhardt de fleste steder, med unntak av våre lokaliteter i Nordhordland, hvor anleggene ligger godt skjermet ved den fremherskende vindretningen som har vært.

- Hvilke forholdsregler tok dere foran denne spesifikke stormen?

- Vi følger våre prosedyrer i forkant, under og etterkant av værmeldinger av denne typen. Dette innebærer blant annet at vi inspiserer og anleggene daglig, samt klargjør anlegg og utstyr i forkant av meldt uvær. Så raskt det lar seg gjennomføre etter uvær, gjennomfører vi grundig inspeksjon av anleggene. Tett kommunikasjon med alle involverte er også essensielt. Vi anser disse tiltakene som mye av årsaken til at alt har gått bra med mannskap, fisk og utstyr, forklarer Tangen til kyst.no.

Han forklarer at lokalitetene Djupevik, Bergadalen, Saltkjelen har vært mest værutsatt.

- Disse anleggene er selvsagt inspisert med dykker, sier Tangen.