Et spesialkonstruert kar for å telle lus og undersøke fisk, som igjen har klart bedret velferden for fisken som håndteres, var det som denne gang stakk av med årets Fiskevelferdspris. På bildet sees f.v. Pål Mugaas Jensen, Norsk Fiskeoppdrett/LandbasedAQ; Ewa Harasimczuk og Brit Tørud fra Veterinærinstituttet; Stine Kolstø, regionleder vest i Åkerblå og Nina Stangeland NCE Seafood Innovation Cluster.

Dette ble årets vinner av Fiskevelferdsprisen

HavExpo: Det ble Åkerblå sitt lusetellekar som vant årets Fiskevelferdspris.

Publisert Sist oppdatert

Prisen ble delt ut tirsdag kveld under den store gallamiddagen som ble avholdt i forbindelse med åpningsdagen av HavExpo.

Prisen i form av et diplom ble delt ut av Ewa Harasimczuk og Brit Tørud fra Veterinærinstituttet sammen med undertegnede fra Norsk Fiskeoppdrett og LandbasedAQ. Vinneren fikk også overrakt en helt fersk Laksvel-rapport samt en premie på 10 000 kr fra NCE Seafood Innovation Cluster ved Nina Stangeland.

Åkerblå fikk prisen i skarp konkurranse med fem andre kandidater; AquaByte, Optoscale, Anteo, Napier og forskerne bak IPN QTL.

Prisen er et samarbeid mellom det felles Fiskevelferdsforumet til veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, samt Norsk Fiskeoppdrett. I juryen satt representanter for disse, samt Marit Holmvåg Mehus som representant for fjorårets vinner Cermaq Holmvåg.

Ewa Harasimczuk fra VI understreket under utdelingen at for gruppen bak prisen er det også viktig å ikke bare kåre vinneren, men å få frem gode nominerte.

- Det er viktig å påpeke at det å bli nominert til prisen er en seier i seg selv også for fiskens velferd, sa hun.

Årets vinner er ikke plukket ut fordi det er tiltaket som har spart flest fisk for lidelse.

- Men vi valgte det fordi det er et konkret tiltak som er enkelt og relativt rimelig å ta i bruk. Samtidig som det er en daglig påminnelse om å ta hensyn til fisken. Konseptet kan også tas enkelt i bruk i andre sammenhenger som for eksempel velferdsskåring.

Vinneren av fiskevelferdsprisen 2022 ble altså Åkerblå med lusetellekaret.

Prisen var det regionleder vest i Åkerblå, Stine Kolstø som tok imot. 

I en kommentar til Kyst.no sa hun etterpå at prisen er en anerkjennelse til de som utviklet karet og til alle de på merdkanten som har presset på for å få ta det i bruk.

- Det er nesten ikke et anlegg i Nord-Norge som ikke har et sånt kar, sa hun.