Asbjørn Warvik Rørtveit under NASF 2017. Linn Therese Skår Hosteland.
Asbjørn Warvik Rørtveit under NASF 2017. Linn Therese Skår Hosteland.

Potensial for 150 tusen tonn laks til Kina

Asbjørn Warvik Rørtveit fra Norges Sjømatråd snakket om de store mulighetene som ligger i eksport av laks og annen sjømat til Kina under NASF . - Klarer vi å produsere mer laks, kan kineserne ta 150 000 tonn innen 2025, sa han.

Publisert

- Den generelle trenden i Kina er at antallet av relevante kunder øker og kjøpekraften øker. Den kinesiske middelklassen ventes å tredobles innen 2025, noe som også kan bety en tredobling av sjømatkonsumet, sa han.

Han illustrerte det med at det finnes svært mange byer i Kina som regnes som små, men som gjerne har en million innbyggere eller mer.

- Disse kan det være verdt å se nærmere på, mente han.

Frossen mat=trygg mat

I Kina er det ifølge Rørtveit i utgangspunktet et stort fokus på at maten må være fersk, men frossenfisk har likevel et ess i ermet.

- De liker helst å få en levende fisk. Kjølt fisk kan gå, men da er de ofte mer skeptisk til kvaliteten. Frossen mat er noe nytt, men fordelen er at det ofte oppfattes som tryggere, sa han.

Rørtveit tror derfor at frossenmarkedet kan vokse betydelig.

Innsikt og mattrygghet er viktig

- Kan vi produsere mer laks i Norge, tror vi at eksporten til Kina innen 2025 kan nå 150 000 tonn.

Han understreker at det er også store muligheter for mer enn bare laks til  Kina.

- Nøkkelen er innsikt i konsumentenes ønsker. Vi må forstå kundene og behovet deres. Potensialet er så enormt stort at det er vanskelig å forestille seg.

Noe av den innsikten Rørtveit allerede har, forteller ham at matsikkerhet er ekstremt viktig og han kaller det en driveren for eksporten til Kina.

- Konsumentene der er ofte skeptiske til kvaliteten på sjømaten fra eget land. De har opplevd mange matskandaler, hvor barn har blitt syke, maten har inneholdt tungmetaller og andre giftstoffer. Dette står i motsetning til eksempelvis i EU, der konsumentene stoler på matsikkerhet i sine egne produkter, illustrerte han.