Kolbjørn giskeødegård tekmar 2015

Tror på stigende laksepriser

- Så lenge oljenæringen ligger med knekt rygg ser alt veldig godt ut for næringen. Jo svakere oljen er jo bedre går det for laksen. Det er hovedsakelig på grunn av den norske valutaen, konkluderer Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea Markets.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Giskeødegård holdt under Tekmar, innlegget «Dyr og sårbar- hvor går smerteterskelen i markedet for laks».

- I 2005 hadde vi en laksepris på 25 kroner som vi da synes var «outstanding» bra. Ti år etterpå har lakseprisen økt 60 prosent. For tredje år på rad lander den på 40 kroner i snitt. Det som er bekymringsverdig er at kosten også øker, sa han.

Les også– Det er mye regulær drittkasting fra næringen

Analytikeren viser til at dersom næringen hatt samme utgifter i dag som i 2005, kunne man hatt dobbelt så høy avkastning.

- Det er viktig å få frem at kost ikke bare er negativt. Det er også nytt og spennende, så det er ikke så gale at det ikke er godt for noe, la analytikeren til.

Økte laksepriser

Han forventer at lakseprisen vil skal opp til 44 kroner neste år og forventer 46 kroner i 2017.

- Biologi er utfordrende og vil alltid være utfordrende. Når det gjelder fôrkostnadene er disse høye og økende på grunn av lave kvoter i Peru. Neste år blir det et etter El Ninjo år i Peru, noe som kan bety at prisene stabiliserer seg og kostnadsbildet flater ut, sa han.

Les også: Ser økte lusebehandlings-kostnader fremover

Kolbjørn Giskeødegård. Arkivfoto: Therese Soltveit.

Hvor er så smerteterskelen i Norge?, spør han.

- Laksen er dyrebar og den er definitivt sårbar. Snittmarginen de siste ti årene har vært 23,6 prosent. Noe som vi vil si at vi i praksis har hatt ti år med supersyklus. Men med dette prisbildet og kost på 31 kroner har man bare 3,3 prosent margin. Etter finansrettet skatt er man nokså nær null. Det er den virkeligheten næringen må ta innover seg når ting ser veldig bra ut, understreker han.

Han mener vi er avhengig av en pris på 37-40 kroner per kilo for å opprettholde avkastning på sysselsatt kapital.

Tre jokere

Han peker på tre «jokere» for fremtidig utvikling. Det ene er den norske kronen, som er svak. Joker nummer to er at han venter nullvekst på tilbudssiden til neste år.

- Vi skal nærmere 2020, før man kan forvente en reell vekst. Betyr det så automatisk høyere priser. Det kan det. Det gjør oss i hvert fall mindre sårbar. Jeg ville ikke lagt min lit til den norske kronen, sa Giskeødegård.

Den tredje jokeren er andre proteiner.

- Fallende proteinpriser er potensielt også en trussel, sier han.

Analytikeren har likevel tro på laksenæringen fremover.

- Så lenge oljenæringen ligger med knekt rygg ser alt veldig godt ut for næringen. Jo svakere oljen er jo bedre går det for laksen. Det er hovedsakelig på grunn av den norske valutaen, konkluderer Kolbjørn Giskeødegård.