Inspeksjon/lusetelling av Mattilsynet. Foto: Mattilsynet.

Mattilsynet presiserer om kombinasjonsbehandlinger

Kyst.no skreiv tidligere om en e-post som Mattilsynet sendte ut til fiskehelsetjenestene, hvor de krevde stans av avlusing med uforsvarlig og ulovlig legemiddelkombinasjoner. Denne skapte reaksjoner hos fiskehelsebiologene og tilsynet presiserer nå hva de egentlig har konkludert med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Reaksjonene etter den første e-posten kom først og fremst av mulige konsekvenser for de som ikke stanset forskrivningen. Denne ville være alt fra pålegg og overtredelsesgebyr, til inndragelse av autorisasjon.

Les også: – Mattilsynet må være forsiktig

I det nye brevet tilsynet sendte ut i går, skriver de at enkelte har oppfattet informasjonen som er formidlet fra deres side noe ulikt, og at det er behov for noen grad av presisering.

Les også: Mattilsynet kaller kombinasjonsbehandlinger ulovlig i e-post

- Det er ikke truffet en beslutning i Mattilsynet som innebærer et generelt forbud mot bestemte legemidler, verken alene eller i kombinasjon. Hvorvidt en legemiddelbehandling er forsvarlig må vurderes i hvert enkelt tilfelle, skriver tilsynet.

 Påpeker at forskrivninger må underbygges faglig

De skriver også at fiskehelsetjenester ikke skal søke om tillatelser fra Mattilsynet til å forskrive eller bruke legemidler.

- Det er klinikken selv som må stå inne for at det vedkommende gjør er lege artis. Mattilsynet skal ikke godkjenne behandlinger, skriver de.

De understreker også at bruk av legemidler skal være forankret i god praksis og alminnelige aktsomhetsnormer for å anses som både forsvarlig og lovlig. Det innebærer en forventning om god faglighet i arbeidet.

- Dette betyr at legemiddelbehandling som blir forskrevet og brukt av dyrehelsepersonell må kunne underbygges faglig på en måte som myndigheter og samfunnet kan ha tillit til; typisk vil det være gjennom preparatomtaler, vitenskapelig dokumentasjon, faglige terapiveiledere, lærebøker og lignende.

Mattilsynet påpeker også at den som forskriver og bruker legemidler må kunne vise hvordan man har vurdert at legemiddelbruken er forsvarlig med hensyn til mattrygghet, dyrevelferd, miljø og resistens.

- Mattilsynet har vurdert en konkret sak med bruk av kombinasjonsbehandling. I denne konkrete saken vurderte vi at behandlingen ikke var tilstrekkelig faglig underbygget og derfor faglig uforsvarlig, avslutter de.