Anders Marthinussen ved Kontali analyse. Foto: Magnus Petersen.

Etterlyser kunnskap om hva oppdrettslaksen dør av

Kristiansund:- Det finnes ikke en diagnose som heter behandlingsdødelighet, eller håndteringsdødelighet i min veterinærbok, så vi bør se på hva som faktisk skjer når fisken dør for å få ned svinnet, sier Anders Marthiniussen fra Kontali Analyse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marthinussen presenterte under Kontali sin produktivitetskonferanse sitt "Produktivitetsbarometeret", der han sammenlignet 2014 laksegenerasjonen som slaktes nå, mot tidligere generasjoner. Gjennomgangen viste at svinnet har holdt seg jevnt i forhold til biomassen de siste fem år.

Krysset grense for smoltutsett

- For 2014 generasjonen, har vi økt smoltutsettet med 10 millioner individ, og krysset en rekord med over 300 millioner smolt. Tilveksten var på 40 tusen tonn mer enn fjoråret, men det var også sammenlignbart svinn.

Ifølge Marthinussen har derimot slaktevekten sunket med 300-400 gram i gjennomsnitt i perioden.

- Selv om det er har blitt satt ut flere fisk så har slaktevekten gått ned 34 tusen tonn lavere i forhold til i fjor.

Når det gjelder utbytte per utsatt smolt ser har det vært en svak nedgang fra fjoråret.

- Vi ser at noe av fisken tas ut litt tidligere ved lavere vekt. Store investeringer i smoltproduksjonen har blitt bekostet den siste tiden, så man burde se økt utbytte. Likevel er utbyttet per rognkorn og omløpstid tilnærmet uforandret, oppsummerer Marthiussen.

Han påpeker også at man på tross av et nesten optimalt temperaturforhold, har produksjonsprisen økt.

- Den biologiske fôrfaktoren har holdt seg relativt flat, men den økonomiske fôrfaktoren har gått opp. Her ser man er en trend. Utviklingen sees spesielt fra april til august i år, der den har gått tydelig opp i forhold til tidligere år.

Økt behandlingsfrekvens

Økningen mener han skyldes i behandlingsfrekvensen på lus og således økte kostnader.

- Det har blitt en eksplosjon i behandlingsfrekvens i 2016 sammenlignet med fjoråret. Mekaniske metoder har overtatt, konstaterer Marthiniussen.

Det ser imidlertid ikke ut til at det er den ikke-medikamentelle avlusningen som øker dødligheten til fisken, ettersom svinnet er tilnærmet uforandret fra i fjor, poengterer han.

- Svinnet har stabilisert seg på rundt 60 millioner individ, som utgjør en biomasse på rundt 115 ooo tonn.

- Det finnes ikke en diagnose som heter behandlingsdødelighet, eller håndteringsdødelighet i min veterinærbok, så vi bør se på hva som faktisk skjer når fisken dør for å få ned svinnet. Vi ser fra Færøyene at svinnet kan ligge under 10 prosent, legger han til.