Arbeid med smolt på Salmar-anlegg. Foto: Salmar.

- Vurderer holdninger før ansettelser

Kyst.no har vært i kontakt med noen av de største oppdretts-selskapene i Midt-Norge for å høre hvordan de rekrutterer den nye generasjonen oppdrettere. De er tydelige på at fagkompetanse og høyere utdanning er foretrukket, men selskapene forteller også at de vurderer holdninger før jobben er sikret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En av de mest oppdrettsaktive områdene i Midt-Norge, er ved Frøya og Hitra.

Lerøy Midt troner øverst i antall ansatte i Midt-Norge, der cirka 500 medarbeidere er sysselsatt i selskapet. Deres to fabrikker på Hitra, sysselsetter alene 225 mennesker.Stig Nilsen konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, forklarer at selskapet er på utkikk etter en variert utdanning og bakgrunn.

Stig Nilsen, konserndirektør havbruk i Lerøy Seafood Group. Foto: Therese Soltveit.

- Vi etterspør en nokså variert utdanning og bakgrunn. Dette varierer mye alt etter hvor i organisasjonen vi trenger folk, og vi har stadig annonser ute på alle felt, som settefisk, havbruk, fiskehelse, kvalitet og så videre. Ansettelser skjer etter en helhetsvurdering på bakgrunn av kvalifikasjoner, som kan variere fra videregående skole med fagbrev til høyskoleutdanning.

Ønsker folk med høyere utdanning

For tiden etterspør de kandidater med høyere utdanning innen fiskehelse, som fiskehelsebiologer eller veterinærer.

- 20-25 av bedriftens ansatte har master eller bachelor innenfor akvakultur, økonomi, kvalitet og prosessindustri.  Vi ser for oss at andelen medarbeidere med høyere utdanning vil øke i fremtiden gjennom hele verdikjeden og vi har iverksatt både traineeordninger og interne MBA program for å profesjonalisere organisasjonen ytterligere.

Nilsen sier at Lerøy vurderer sine kandidater ikke bare for kvalifikasjoner, men også for holdninger og selvstendighet, og mener det er gode muligheter for alle i Hitra/Frøya-området.

- Hos oss vurderes kandidatene ut i fra kvalifikasjoner, egnethet og holdninger. På rekrutteringssiden er situasjonen slik i Midt Norge at næringen er sterkt tilstede med stor aktivitet i hele verdikjeden noe som skaper etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft både hos produsenter og leverandører. Det bør være muligheter for alle, særlig de som kommer ut fra VGS på Frøya, om de gjør sitt beste for å gjennomfører akvakulturutdannelsen på en god måte.

Vil rekruttere lokalt

Marine Harvest sysselsetter om lag 290 personer i region midt, og har 11 sjøanlegg og en fabrikk på Ulvan.

Ørjan Tveiten i Marine Harvest. Foto: Marine Harvest.

Ørjan Tveiten, regionsdirektør i Marine Harvest i region midt, sier at selskapet ser etter kandidater til veldige forskjellige stillinger. Som hos Lerøy gjelder det alt innen settefisk, sjøanlegg, rensefisk, , slakteri eller i administrasjon, men også for fôrfabrikken.

- Vi har de siste årene ansatt en rekke personer med vidt forskjellige bakgrunner.

Tveiten sier selskapet har en strategi for å rekruttere lokalt, og at de anser bruk av lærlinger som svært viktig, og at det har fungert godt i mange år.

- Samtidig er vi opptatt av å følge opp alle lærlinger godt, noe som dessverre kan begrense hvor mange lærlinger vi kan ta inn samtidig.

- Når vi lyser ut stillinger ønsker vi å ansette de beste kandidatene. Da er det ikke nok med en grei karakterbok, man må også ha vist gode holdninger og god innsats. Det er ingen automatikk i at en lærlingeplass gir fast jobb, men vi ønsker gjerne å gi unge på vei inn i arbeidslivet en jobbmulighet om de er godt kvalifisert for jobben.

Foretrekker fagkompetanse

Salmar produserer i snitt cirka 20 000 tonn i Frøya-Hitra regionen, og sysselsetter totalt 90 stykker, ifølge Trond Wiliksen, konsernsjefen i Salmar.

Trond Williksen i Salmar. Foto: Gustav Erik Blaalid.

Også de ønsker søker ulike kompetanse og erfaring, som varierer etter av posisjonen som er ledig.

- Vi søker litt variert kompetanse og erfaring litt avhengig av posisjoner som skal besettes. Vi ønsker at flest mulig av våre ansatte på anleggene skal ha akvakulturbakgrunn og utdanning innen akvakultur er en betydelig fordel, dette er vårt fag. Fagbrevbakgrunn innen området anses meget nyttig, sier Wiliksen.

Han viser til at de tilbyr rundt åtte til ti nye lærlingestillinger per år i området Midt, som omfatter Hitra og Frøya, Nord-Trøndelag, Smøla og Romsdal. Det er imidlertid ikke mulig med flere lærlingeplasser om ikke produksjonen øker tilsvarende, påpeker Wiliksen.

- Totalt sett har vi nå 19 lærlinger ansatt i region Midt i tillegg til 10 i region Nord. Vi vil kunne tilby flere stillinger ved vekst i vår virksomhet. Denne er per i dag begrenset av vekstregimet for næringen.