Tomren Fish som ligger i Tomrefjord i Vestnes kommune, planlegger et full-syklus oppdrettsanlegg for laks. Et lignende er bygget i Slovakia. Foto: Tomren Fish.

Vil bygge fullskala matfiskanlegg på land for 400 millioner

Tomren Fish fra Tomrefjord i Vestnes planlegger et fullskala oppdrettsanlegg på land, for matfisk-produksjon av laks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet skriver at i full drift vil deres prosjekterte anlegg levere opptil 5000 tonn laks. Max stående biomasse er på cirka 1700 tonn som tilsvarer vel 2,2 vanlige MTBer på 780 tonn.

Prinsippskisse av anlegget. Illustrasjon: Tomren Fish.

- Produksjonen tilsvarer imidlertid cirka fire MTBer i sjø, om man ser på gjennomsnitt i Norge for laks, poengterer de.

Kontroll på hele produksjonen

De skriver at de vil selv bygge opp en salgskanal i samarbeid med Tomren Transport og en fiskeeksportør.

- Fisken skal ha beste kvalitet, med økologisk profil. Fisken vil bli slaktet hver arbeidsdag hele året, med cirka 20 tonn hver dag.

Selskapet mener fisken kan da oppnå to store fordeler. Den ene er at den kan selges som økologisk med litt bedre pris. Den andre at den får en god pris grunnet stabil levering hver dag av samme kvantum, som forenkler logistikk i forhold til tilpasset kjøper.

- Det kan med dagens kostnads- og prisprofil kalkuleres med en driftsmargin på over 20 kroner per kilo. Anlegget kan i så fall nedbetales fullt ut på seks år, om det skulle være ønskelig. Selv om en må regne med endringer og usikkerhet i slike kalkyler, er et slikt prosjekt fullt på høyde med gode investerings-prosjekter i Norge.

De viser til at lokaliteten de ønsker er svært passende da Møreaksen, med tunnel over til Otrøya, og bro til Mordal vil gi fergefri tilkomst mellom alle byene i fylket, som vil bli bra både for transport internt for de ansatte, og logistikk ellers, men også for laksetrailerne.

Daglig leder Kåre Monstad, styremedlem Merete Frostad og Jørgen Borthen. Øvrige i styringsgruppen er Frode Mathisen og Hogne Bleie. Foto: Tomren Fish.

- Dette vil skape stor forbedring i transportsektoren både mot Molde og videre nordover, mot Sverige og Finland, og mot Østlandet og Europa.

Anlegget

Tomten anlegget skal bygges på ligger 800 meter fra land og det skal ikke pumpes sjøvann inn, men bare brukes ferskvann som skal saltes opp, da de mener dette bidrar til optimale salinitetsforhold til fisken.

Anlegget bygges også med RAS-teknologi hvor hele 99,9 prosent av vannet skal resirkuleres. Teknologileverandøren er Aquamaof som i dag bygger for Grieg Seafood i Canada, og som også har bygget tilsvarende anlegg blant annet i Slovakia, Polen og Moskva.

Noe av det som gjør teknologien fra Aquamaof tilpasset Tomren Fish sine behov, er en egen patentert metode hvor de produserer oksygen ved bruk av trykk, slik at en kan gå ned på vannstrømmen i anlegget.

Bygging etter påske

Tomren Transport, som som skal frakte fisken produsert i Vestnes, har i årevis transportert fisk og selskapet viser til at dette har gitt de et solid kundenettverk.

I løpet av de tre siste årene har de utviklet ideen sin om matfisk-produksjon, med stor tro på prosjektet, og seinest mandag arrangerte de møte med formannskapet i kommunen, som nå skal ha søknaden på høring.

Går alt etter planen med de rette tillatelsene håpes det på byggestart etter påske.

Nøkkeltall for anlegget:

Kartet viser her hele industriområdet med røde markering, mens det skraverte svarte feltet er Tomren Fishs område. Kart: Tomren Fish.

Produksjon: 5000 tonn laks årlig

Byggestart: sent 2017

Oppstart: 4 Q 2018

Første slakt: 2Q 2020

Arbeidsplasser i Produksjon: cirka 16 årsverk

Arbeidsplasser i slakteri: ca 10-15 årsverk