Marius Gaard, analytiker for Sparebank1 Markets. Foto: Therese Soltveit.

Mener prisrekorden slås før nyttår

Lakseprisen var nær prisrekord i forrige uke. Swedbank-analytiker Marius Gaard sier at allerede denne uken har den gjennomsnittlige lakseprisen til oppdretter steget til over 75 kroner. - Rekorden fra uke 27 vil etter alle solemerker bli slått, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

"As we speak" er norsk julelaks på full anmarsj mot verdensmarkedet, og skal mette mange munner i julen. Lakseprisen til oppdretter i uke 51 nærmet seg prisrekord. Prisen endte ifølge Akvafakta på 72,50 kr i forrige uke. Det er knappe 2,50 kr unna det som er rekord i moderne laksehistorie. Den ble satt i uke 27 i år og var på 74,98 kr/kg.

Lakseanalytiker Marius Gaard sier til kyst.no at julen er en høytid for laks og opplyser at etterspørselen som normalt er god.

Det fraktes mye slaktet laks over grensene nå før jul, og Swedbank-anlytiker Marius Gaard sier at gjennomsnittsprisen for laks til oppdretter har denne uken passert 75 kr/kg. Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit

- I kombinasjon med at tilbudet fra Norge og Chile er usedvanlig lavt, blir konsekvensen en større kamp om fisken som er tilgjengelig og høyere priser. Det er kjøperne som bestemmer pris; når prisen blir for høy slutter de å kjøpe. De har ikke sluttet å kjøpe ennå.

- Når volumet kommer tilbake vil man også ha bruk for de kundene som ikke er så betalingsvillige, og da vil prisen komme ned igjen. Det er helt vanlig dynamikk, fastslår han. 

- Alsaker-konsernet solgte nylig laks for over hundrelappen for kiloen, hva tenker du om det?

- Alle kan selge en lastebil med stor fisk til 100 kr på en solskinnsdag. Det er snittpris vi lever av, og ingen selger fisk til snitt pris 100 kr, poengterer han.

- Vil prisen stige mer før jul?

-  Ja, allerede denne uken steg prisen til over 75 kroner, så rekorden fra uke 27 vil etter alle solemerker bli slått. 

Han tror videre at lakseprisen vil svinge gjennom 2017, men å tro på en laksepris som er lavere enn i år mener han er vanskelig.

- Særlig når tilbudssiden er så begrenset som den vil være i 2017, påpeker han, og legger til at med Kina som ny kunde for norsk laks vil global etterspørsel raskt øke 1-2 %.

- Med lav tilbudsvekst er prisutsiktene bedre enn før, konstaterer Gaard. 

- Oppside

Analytikeren sier videre at Swedbank tror på 3-4% global tilbudsvekst og 64 kroner i kilopris for laksen, når han spår hvordan 2017 blir.

- Med Kina inn som ny kunde er det heller oppside på dette estimatet, legger han til.

- Når det gjelder oppsummering av 2016 vil jeg si at for ett år siden trodde FishPool at prisen for 2016 skulle bli 45 kroner. Nå blir det 62 kroner. Det har vært helt fantastisk. Punktum finale, mener Gaard.

Swedbank har i denne ukens satsing på sjømat tatt inn Grieg Seafood Finnmark (GRS) og Norway Royal Salmon (NRS) i nyttårsporteføljen.