Anne Hilde Midttveit, kvalitetssjef i Lerøy Seafood Group.

Listeria påvist i Lerøy-produkter i Sverige

Flere personer i Sverige har det siste året blitt smittet av listeriose. I sommer sporet det svenske Livsmedelsverket noen av de 19 tilfellene til et lakserøkeri i Smögen, eid av Lerøy. Lerøy innførte umiddelbart tiltak, og utbruddet er nå stanset.

Publisert Sist oppdatert

- For Lerøy er det å produsere trygg og sunn mat det aller viktigste vi gjør. Derfor tar vi mattrygghet på største alvor. Etter at vi i juli fikk melding fra Livsmedelsverket med mistanke om Listeria i våre røkte produkter fra anlegget i Smögen, har vi jobbet intenst med saken i samarbeid med svenske myndigheter, sier Anne Hilde Midttveit, kvalitetssjef i Lerøy Seafood Group i en pressemelding.

 Lerøy trakk umiddelbart tilbake et parti røkt laks fra svenske butikker, og startet arbeidet med å spore en eventuell smittekilde i egen produksjon, samt mot råvare. Ingen produkter forlater nå fabrikken før de er testet Listeria-frie. Det ble også innført et utvidet prøvetakingsprogram, både av overflatene i fabrikken, på råvarene og ferdigvarene.

Kilden til bakterien ble funnet i fabrikkmiljøet og Lerøy sier det nå er fjernet. Livsmedelsverket erklærte utbruddet i Sverige for avsluttet i november. Underveis i prosessen har Livsmedelsverket besøkt anlegget i Smögen flere ganger, både anmeldt og uanmeldt. De er generelt fornøyde med hvordan fabrikkens rutiner fungerer, tiltakene som ble iverksatt og hvordan det jobbes med å forebygge Listeria. De røkte produktene det er snakk om, er kun solgt i Sverige.

Råvare fra Norge ikke utelukket

Sammen med Livsmedelsverket, har Lerøy også gått gjennom råstoffleverandørene til anlegget. Det kan ikke utelukkes at Listeria har kommet inn i fabrikken i Smögen, med råvare fra et av Lerøys laksepakkerier i Norge. Lerøy samarbeider nå med Mattilsynet i Norge for å komme til bunns i dette.

 - Alle Lerøys laksepakkerier har et omfattende prøvetakingsregime for Listeria på plass. Anleggene er også sertifisert etter strenge matvaretrygghetsstandarder. Lerøy iverksetter i tillegg til dette ytterligere tiltak for å unngå Listeria, som for eksempel utvikling av utstyr som er enkle å holde rene, skriver de.

 På tross av dette, kan det skje at svært lave bakterieverdier kan følge med råstoffet fordi Listeria-bakterien finnes overalt i naturen. Bakteriene er ufarlige for de fleste, men høye konsentrasjoner kan være farlig for mennesker med svekket immunforsvar eller som er alvorlig syke.

 Listeria-bakterien formerer seg over tid, derfor vil spiseklare produkter som er langtidsholdbare og ikke varmebehandlet, som blant annet røkelaks, gravet laks, spekemat og upasteuriserte mykoster, være mer risikoutsatt enn andre ferske produkter med kortere holdbarhet. Det er viktig at langtidsholdbare produkter oppbevares ved kjøleskaptemperatur og spises innen siste forbruksdag. Bakterien drepes med varmebehandling.

 - Lerøy beklager Listeria-utbruddet i Sverige på det aller sterkeste. Vi er svært lei oss for at mye tyder på at noen har blitt syke etter å ha spist røkte produkter fra vårt svenske anlegg. Vi gjør vårt ytterste for å hindre slike tilfeller i fremtiden. På generelt grunnlag oppfordrer vi likevel mennesker med underliggende sykdommer og gravide om å følge helsemyndighetens anbefalinger når det kommer til langtidsholdbar mat, sier Midttveit.