Utvikling av følsomhet for ulike lakselusmidler siste fem år: Ø.v.:azametifos; ø.h.: emamectin; n.v.: deltametrin; n.h.: hydrogenperoksid. Kilde: Kari Olli Helgesen.

Lus er blitt mer følsom for lusemidler

Redusert bruk av lusemidler de siste årene har ført til at man ser økt følsomhet for noen av dem. – Det er en klar sammenheng mellom bruk og resistensutvikling, fortalte forsker Kari Olli Helgesen under Sealice2018.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Helgesen har studert utviklingen av lakselusbehandlinger de siste årene og også sett på bioessays som forteller noe om resistensutvikling. På Sealice2018-konferansen i Puntas Arenas i Chile gikk hun spesielt i dybden på azametifos.

- Vi så det var en utvikling av mer resistens i perioden 2013-2016, men at dette falt noe i perioden 2016-2017, sa hun.

Kari Olli Helgesen er forsker ved Veterinærinstituttet. Klikk for større bilde. Foto: Pål Mugaas Jensen/Kyst.no.

Dramatisk endring

Helgesen viste figurer som viste at det de to siste årene har vært en dramatisk endring i antall ganger fisk blir behandlet mot lus med legemidler.

Mens fisk i perioden 2000-2006 i gjennomsnitt ble behandlet en gang i året med legemidler mot lus, økte dette til nær fem ganger i 2014.

Etter dette har det falt igjen, til man i fjor var tilbake på en gang i gjennomsnitt.

Utvikling i produksjon av laks (svart strek) mot årlig volum av laks som er behandlet mot lakselus (rød strek): Kilde: Kari Olli Helgesen.

Denne utviklingen har også frem et annet funn som viste at lusene var minst resistent mot azametifos i sørvest-Norge og lengst nord.

- Om naboen behandler, påvirker det deg

Hun fant også en klar sammenheng mellom hvor ofte man hadde brukt azametifos på en lokalitet og hvor resistent lusene var. I tillegg så man at jo oftere naboanleggene innen en radius på 40 km hadde behandlet de to siste årene, jo mer resistent var lusen på et gitt anlegg.

- Dette viser at resistente lus er en felles ressurs og bør bli behandlet som det. Med det mener jeg at resistente lus tilhører ikke kun ett anlegg. Om naboen behandler, påvirker det deg. Derfor er det viktig at om det kommer et nytt middel på markedet er sensitivitet til det noe alle oppdrettere både kan bruke og misbruke, og dette er det viktig at man tar hensyn til så ikke lusen raskt blir resistent, sa Helgesen.

Les flere saker fra konferansen her: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.