Neptun 3 versjonen ligger i Skånevik, hvor Marine Harvest har testproduksjon. Foto: Marine Harvest

Andre omgang med fisk i gigantmerd, skjer ikke før til høsten

Driftsleder Jan Eirik Jensen i Marine Harvest sier til kyst.no at det har gått bra med den første fisken som har vært i gigantmerden Neptun-3 ved Molnes lokaliteten i Skånevik, men opplyser at det ikke kommer ny smolt i merden før til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gigantmerden som ligger i Skånevik i Hordaland, er produsert av Aquafarm Equipments på bestilling fra Marine Harvest. Tidligere har det også blitt laget en testmerd som selskapet har prøvd ut. Merden ble ferdigstillt og montert på Mosterhamn på Bømlo i Hordaland, og er en av verdens største lukkede oppdrettsmerd i sjø.

Driftsleder Jan Eirik Jensen er fornøyd med storsmoltproduksjonen i den lukkede merden, og kan fortelle om god tilvekst.

- Smolten har vokst veldig bra, og vi har hatt lav dødelighet. På seks måneder vokste den fra 118 gram da den ble satt ut, til ett kilo.

- Ny fisk er ikke satt ut, men planen er å fortsette testfasen til høsten med å sette ut 400.000 fisk, legger han til.

Lite lus og sykdom

Når det gjelder sykdom på fisken sier driftslederen, at de har hatt veldig lite sykdom på fisken, og ikke opplevd noe unormalt.

Neptun 3 versjonen ligger i Skånevik, hvor Marine Harvest har postsmoltproduksjon i den lukkede merden. Foto: Aquafarm Equipments.

- Det lille vi hadde forsvant av seg selv etter kort tid, og vi har ikke brukt noe behandling mot sykdom. Lusenivåene har også vært bra og veldig lave. Vi hadde kun 0,1 kjønnsmodne og fastsittende lus på fisken, forklarer han.

Jensen sier til kyst.no at det meste har fungert bra i det lukkede anlegget.

- Vi har sett noen mindre behov for endringer som gjør at vi kan jobbe litt mer automatisk, men dette har vi god dialog med leverandøren om.

Han forklarer at det som gjør Molnes-merden unik er at den er laget i glassfiber (grp) og er på 21.000 kubikk.

- Vi samler opp slammet og leverer det til mottak, sier Jensen kort.

- Hvordan skal dere utvikle teknologien videre?

- Vi har tett dialog med utstyrsleverandøren Aquafarm Equipment. De kommer ofte på besøk, og mellom besøkene snakkes vi ofte på telefonen, sier Jensen.

Les også andre relaterte saker: 

Planlegger fisk i lukket gigantmerd mai neste år 

Gigantmerden Neptun 3 sjøsettes i dag

Lukkede anlegg gav syv millioner mer i gevinst

 Om Neptun-3: 

  • Merden er 22 meter høy og 43 meter i utvendig diameter.
  • Neptun 3 er laget i GRP (glassfiber) og har en innvendig diameter på 40 m.
  • Merden er bygget fra GRP-elementer og forsterket med stål i områder som tåler mest stress.
  • Buret består av flere elementer boltet sammen med bruk av en spesiell teknologi.
  • Konstruksjonen omfatter også et pumpesystem, som gjennom en sil-enhet trekker store mengder vann fra en dybde på 25 m eller mer.
  • Avfall fra fisk og annen forurensning i buret oppsamles i skrånende bunnkjeglen. Et fleksibelt rør kobles til det laveste punktet og fører opp til slamseparatoren.