Kart over øyen Varaldsøy i Kvinnherad kommune. Foto: Google Maps.

Trekker tilbake dispensasjonen til Marine Harvest

I februar gav forvaltningskomiteen i Kvinnherad kommune Marine Harvest en dispensasjon fra reguleringsplanen, så selskapet skulle få bygge en settefiskhall i strandsonen i Øyerhamn på Varaldsøy. Nå har komiteen endret mening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I november ifjor stilte rådmannen i kommunen seg negativ til rivingen av ett gammelt bustadhus fra 1908 på øyen, den gangen hørte ikke komiteen på rådmannen. Nå har Fylkesmannen sendt inn klage i saka og kommunen har valgt å snu å ta klagen til følge, ifølge lokalavisen Grenda.

Komiteen trekker dermed tilbake dispensasjonen fra arealføremålet LNF (landbruk, natur og friluftsliv) i arealdelen til kommunedel-planen.

De påpeker at de ser de næringsmessige fordelene med en slik oppdrettshall, men etter en samlet vurdering fant de ut at det var en overvekt av grunner som taler imot dispensasjonen, kommer det frem.

- Forvaltningskomiteen vil være positiv til oppstart av endring/utviding av eksisterende reguleringsplan slik at Marine Harvest kan realisere sine planer.

Reguleringsendringer

Fylkesmannen la vekt på at omsynet til offentlighet, samråd, og demokratisk medvirkning gjør det nødvendig å gå veien om reguleringsendringer dersom arealforemålet skal endres eller utvides, melder avisen.

- Fylkesmannen er uforstående til at det nå blir søkt om dispensasjon framfor endring av reguleringsplan som kunne tatt opp i seg føringene som tidligere er pekt på melllom annet sørlig landskapsomsyn i strandsonen og konsekvensutredning med visualisering av hvordan nye bygg ville eksponere seg mot fjorden. En eventuell riving vil bryte med intensjonene i kommuneplanene om å ta vare på eksisterende kulturmiljø. Dette er en klar plansak, hevder fylkesmannen i saksdokumentene.

Utbyggingområdene blir nå konsekvensutredet og planen skal legges frem til offentlig ettersyn til sommeren, skriver Grenda.