Okkupanter på Marine Harvest anlegg i Canada. Foto: Fishfarmingexpert.com

Marine Harvest-anlegg okkupert på ubestemt tid

I over en uke har kanadisk urbefolkning okkupert oppdrettsanlegget til Marine Harvest i B.C. Ian Roberts, kommunikasjonssjef for Marine Harvest i Canada, forteller de har måtte utsette slakt grunnet okkupasjonen, og er bekymret for sikkerheten til okkupantene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fredag første september møtte toppledelsen i Marine Harvest Canada ledelsen av 'Namgis First Nation i Alert Bay, British Columbia (B.C.), for å prøve å løse den pågående protesten ved Swanson Island.

Ian Roberts, kommunikasjonssjef for Marine Harvest i Canada, forteller til kyst.no at etter at fire direktører gjennomførte en tre timer lang reise til anlegget, varte bare møtet med okkupantene i ni minutter, ettersom urbefolkningen nektet å diskutere deres bekymringer rundt oppdrettsanleggene.

Marine Harvest har nå bedt om at de forlater området, ettersom de er bekymret for sikkerheten til okkupantene.

HMS- utfordringer inkluderer blant annet brannfare via gass- og elektriske kabler, mangel på personlig sikkerhetsutstyr (flytevester) tilknyttet soving på flytende konstruksjoner om natten, dårlig vær og fare for skade fra tungt maskineri.

Kan driften av anlegget gå som normalt med okkupantene på merdkanten?

- For å forhindre ulykker eller skade på de besøkende, har vi måtte avbryte vår vanlige slakteplan. I tillegg til andre sikkerhetshensyn er det avgjørende at disse besøkende forlater lokasjonen, slik at vi kan fortsette drift av anlegget uten forstyrrelser.

I solidaritet

Ernest Alfred, en leder for urbefolkningen Lawitsis, Mamalilikala og 'Namgis, leder okkupasjonen på anlegget som har vart i over en uke, og uttalte til The Seattle Times, at de har okkupert anlegget til Marine Harvest da havariet av Cook Aquaculture sitt anlegg over grensen i USA, gikk sterkt inn på han.

Okkupantene bygger hus for å søke ly på Swanson Island, Canada. Foto: Fishfarmingexpert.com.

- Denne industrien opererer i begge farvann, og vi deler deres frustrasjoner. Selv om staten Washington er langt fra der jeg står nå, føler jeg for folket der. Jeg føler meg veldig frustrert og bekymret. Vi står i full solidaritet med våre brødre og søstre på den andre siden av grensen.

Alfred sa at han valgte Swanson Island for demonstrasjonen delvis på grunn av anleggets plassering.

- Dette er det eneste anlegget  som ligger i familiens tradisjonsrike farvann, og det er veldig viktig at jeg forsvarer området.

Blir til anleggene er fjernet

En video på Facebook for Swanson Okkupasjonen viser Alfred i samtaler med en kanadisk politimann, som så til at okkupasjonen var fredelig. På spørsmål om hvor lenge de blir værende, svarer en av okkupantene: "Inntil anleggene er fjernet."

Okkupantene har nå bygget et trehus for å ha ly på oppdrettsanlegget.

Anleggshavari

Det skotske oppdrettsfirmaet Cooke Aquaculture rapporterte om rømming av tusenvis av fisk fra deres anlegg på Cypress Island (Washington State, USA), etter et havari for over 14 dager. I anlegget sto det rundt 305 000 atlantisk laks.

Rømmingen skal ha vært  forårsaket av serdelses høyt tidevann i forbindelse med en solformørkelse.

Ledere for den kanadiske urbefolkningen har i ettertid av hendelsen også bedt om et møte med guvernøren i Washington State, Jay Inslee.

- Laks følger ikke grenser; de går med tidevannet. Det internasjonale aspektet av dette er svært alvorlig, sa Bob Chamberlin, valgt til øverste rådsmedlem i Kwikwasut'inuxw Haxwa'mis First Nation og viseformann for Union of British Columbia Indian Chiefs, ifølge The Seattle Times.

- Den store bekymringen er om laksen vil etablere seg i elvene.

Noen fakta fra hendelser etter rømmingen fra Cooke Aquaculture: 

  • Siden rømmingen har selskapet meldt om gjenfangst av 141 546 fisk.
  • Blant annet den amerikanske urbefolkningen “Lummi Nation", har fanget minst 20 000 laks i en fiskeaksjon.
  • Sportsfiskere har også fisket store mengder laks etter at departementet for fisk og vilt i Washington ga grønt lys til å fiske så mye de ville.
  • Et kart opprettet av Washington DFW, hvor sportsfiskere kan sende rapporter av fangstene, viser at rømt fisk har spredt seg over grensen til begge sider av Vancouver Island.
  • Søknaden Cooke Aquaculture la inn om å få bygge nytt anlegg for oppdrett i Washington på vestkysten av USA, har blitt satt på vent grunnet rømmingen på Cypress Island. Lokale medier rapporterte at Cooke hadde bedt om utsettelse for en høring satt til 7. september
  • Hilary Franz, kommisjonær for offentlige landområder for Washingtons naturdepartement (Washington’s Department of Natural Resources (DNR)) - som leier ut offentlig land til Cookes oppdrettsvirksomhet - krever inspeksjoner av alle strukturer som i dag er lisensiert til Cooke i Washington-farvann.