Tone Bye, Hanna-Lise Fredheim, Yvonne Mari Løvgavlen, og Sandra Gudvangen på vei ut til et av Salmon Center Bodø sine sjøanlegg. Foto: Salmon Center Bodø.

Turistene strømmer til visningssenter for laks

Det er stor interesse for norsk laks, og visningssenteret i Bodø tar i sommer mot en rekke gjester både fra inn og utland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Salmon Center Bodø, tar de hver dag i mot besøk fra skoleklasser, turister, foreninger, lokalbefolkningen, folk fra næringen, eller andre som måtte ønske å lære om produksjonen av norsk laks. 

Senteret er åpent hver dag, og benytter seg av hypermoderne visuell teknologi for å representere laksenæringen. De kan blant annet tilby guidet rundtur fra «rogn til bord», og man kan lære og lese om produksjonen av norsk laks på deres interaktive skjermer.

Senteret ønsker også å rekruttere ungdom og andre besøkende til å velge utdanning innenfor havbruksnæringen.

- Veldig mye besøk

Besøksmessig sier Monica Nilsen, som er sjef på Salmon Center, til Kyst.no at de har hatt en veldig fin sommer.

- Vi har hatt veldig mye besøk. Jeg liker nok å tro at de aller fleste har funnet veien til oss pga at de faktisk er interessert, og ønsker å lære mer om havbruksnæringen. I Bodø har det i år vært en økning i antall besøk fra cruiseskip, og flere av dem har lagt til kai rett utenfor Salmon Center. Da er det bare å åpne døren og guide dem inn.

Her er turistene på besøk hos Salmonor på Rørvik. Foto: Salmon Center Bodø.

Visningssenteret har også strategiske åpningstider med tanke på turisme.

- Salmon Center har åpent hver dag fra kl 12-15 (også lørdag og søndag). Dette er det tidspunktet som Hurtigruten ligger til kai, så vi har en god del besøk av dem. Nytt av året er at vi også har hatt besøk av store grupper med egen guide fra alle turistbussene. I tillegg har vi hatt besøk av flere skoleklasser, lokalbefolkningen og andre som har ønsket å besøke senteret, sier hun.

Nilsen forteller til Kyst.no om en stor interesse fra publikum.

- Da det er gratis å besøke senteret, har vi ingen annen registrering av de besøkende, enn at vi oppfordrer dem alle sammen til å skrive seg inn i gjesteboka vår. Jeg er usikker på antallet, men det er flere tusen, understreker hun.

Det er 7 ansatte på visningssenteret. Noen jobber i 100 % stilling, noen i 50%, og flere er studenter innenfor havbruksnæringen (bachelor i havbruksdrift og ledelse, og Master i Havbruk) som jobber i helgene, i sommer og etter behov.

Tommel opp for norsk laks

De får besøkende fra Hurtigruten, fra cruiseskipene med og uten guide, grupper fra turistbussene med guide, samt andre turister. De som kommer båtveien ser anleggene langs kysten, og lurer veldig på hva dette er, og kommer innom senteret deres for å lære litt mer.

- De fleste av guidene var innom Salmon Center i vinter. De fikk da en omvisning på senteret (alle guidene vet hvor vi befinner oss), og de fikk med seg informasjon (brosjyrer, info om nettsider o.l) slik at de kunne lese og lære mer om næringen. Jeg forstår det slik at de synes at det var såpass interessant, at de nå har valgt å ta turistene med seg til oss. Alle kan få stille spørsmål, og vi svarer etter beste evne. Er det noe vi ikke vet, prøver vi å finne ut av det, understreker hun.

Salmon Center Bodø har hatt åpent i 4 år, og Nilsen forteller at de aller fleste turistene ikke har noen annen formening om oppdrett annet enn at de synes det er veldig interessant, ønsker å lære mer, og at de synes det smaker veldig godt.

- Mange av turistene har også fått med seg at dette er en stor og viktig næring i Norge. Turistene skryter veldig av laksen. I de landene hvor de kan velge mellom norsk laks og laks produsert i andre land, så sier faktisk de aller fleste at de foretrekker den norske. Turistene er veldig imponert over hvordan laksen blir produsert. Jeg tror de føler at det er veldig trygt å spise norsk laks, etter at de har hørt og sett hvordan den blir produsert, sier hun.

Hun forteller at noen turister også er veldig opptatt av fôret til laksen.

- De lurer på hva den spiser. Noen har hørt at det er antibiotika i fôret og lurer på om det stemmer. Andre er opptatt av lakselus, og noen av «skitten» under merdene. Alt i alt så synes de aller fleste at det er tipp topp tommel opp med norsk laks. Jeg tror jeg kan telle på to hender de som har vært innom senteret og vært skikkelig kritisk de fire årene som vi har hatt åpent. 

Bruker alle delene av laksen

På Salmon Center selger de også en del produkter som er laget av lakseskinn, og andre restprodukter fra laksen.

- Dette synes turistene er utrolig morsomt. De blir veldig imponert over hvor lekkert lakseskinnet er, hvor slitesterkt det er, og at det er mulig å utnytte alle delene på laksen. 

Nilsen mener det er en svært viktig og givende jobb de har på senteret.
- Jeg blir veldig glad når turistene gir tilbakemelding på at det de har sett og lært på Salmon Center er svært interessant, og at de har lært noe nytt, og at det går opp for dem at noe av det de trodde de visste om produksjonen av norsk laks, faktisk ikke stemmer (f.eks antibiotikabruk). Da blir jeg glad, og tenker at vi som jobber på visningssentrene langs kysten, har en av de viktigste oppgavene innenfor næringen, poengterer hun.