De ansatte med LO i spissen hadde stevnet NHO og Mowi for det mente var bruk av feil grunnlag for beregning av overtid. Illustrasjonsfoto: Mowi

Mowi-røktere får etterbetalt overtid etter dom

Røktere får nå etterbetalt overtid etter full seier for de ansatte i Arbeidsretten

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konserntillitsvalgt Jørgen Wengaard i Mowi mener seieren i Arbeidsretten er stort for arbeiderbevegelsen, Fellesforbundet og LO.

- Det er med stor glede vi mottar beskjeden i dag om at LO har vunnet saken i Arbeidsretten. Nå forventer jeg at Havbruksoverenskomsten får en tydeligere tekst vedrørende temaet i det neste sentrale oppgjøret, er hans kommentar til magasinet Fri Fagbevegelse. 

Nedsatt arbeidstid

Saken gjelder driftsteknikere i Norge som går på Havbruksoverenskomsten mellom Fellesforbundet og NHO-tilsluttede Sjømat Norge, og jobber turnus med nedsatt ukentlig arbeidstid fra 37,5- til 35,5-timers uker. Arbeidstakere har nedsatt ukentlig arbeidstid som følge av skift- eller turnusarbeid. De har en forhøyet timelønnssats slik at ikke arbeidstidsreduksjonen skal medføre lønnsreduksjon. Spørsmålet var om det er denne timelønnssatsen eller om det er timelønnssatsen for vanlig dagarbeid som er beregningsgrunnlaget for overtid.

De ansatte med LO i spissen hadde stevnet NHO og Mowi for det mente var bruk av feil grunnlag for beregning av overtid. Det har ikke tidligere vært strid om dette temaet, det dukket opp da Mowi etter en del oppkjøp ville harmonisere ordningene de ulike selskapene hadde med seg inn. Ansatte reagerte på at beregningsgrunnlaget for overtid var blitt lavere, og dermed var det duket for tvistesak.

Nå har Arbeidsretten kommet til at for ansatte med nedsatt ukentlig arbeidstid skal beregningsgrunnlaget for overtidstillegget være den høyere timelønnen som følge av nedsatt ukentlig arbeidstid, som det heter i dommen.

MOWI ASA dømmes også til å etterbetale lønn fra 15. desember 2017. Wengaard tror det kan være i overkant av 700 ansatte som er berørt av denne dommen.