Seniorforsker Helge Tveiten og hans kolleger har forsket frem en laks som ikke blir kjønnsmoden, og dermed er mindre utsatt for sykdom, og heller ikke kan gyte sammen med villaksen. Foto: Ole Åsheim, Nofima.

Steril-laks et av høydepunktene

Nofima klarte i 2017 å produsere en steril laks etter 10 års forskningsinsats. Økonomisk sett gikk året som det skulle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nofima har i 2017 lagt sitt tiende driftsår bak seg.

- Vi kan se tilbake på en spennende periode, og selskapet fremstår i dag som et sterkt, næringsrettet forskningsinstitutt, med fokus på praktiske anvendelser av forskningsresultatene. Nofima har utviklet sin strategi i tråd med samfunnsoppdraget som er produksjon av forskningsbasert kunnskap som bidrar med nye og attraktive løsninger for samfunn, næringsliv og offentlig sektor, skriver selskapet i sin årsberetning for 2017.

Selskapet har hovedkontor i Tromsø, og forskningsavdelinger i Tromsø, Bergen, Sunndalsøra, Ås og Stavanger, i tillegg har selskapet representasjonskontorer i Alta og Myre. Nofima hadde ved årsskiftet 371 (363 i 2016) ansatte og en omsetning på 595 millioner kroner (582 mill. kr). Nofima leverer i 2017 er positivt ordinært resultat på 23 milliarder kroner (kr 29 mill.).

- Det er økt fokus på at forskningsresultatene skal bidra til verdiskaping. Nofima har i løpet av året utviklet en egen innovasjonsstrategi for i større grad å sikre at forskningsresultatene tas i bruk i næringslivet, skriver de i årsmeldingen.

Styret skriver de er opptatt av at selskapet skal ha en relevant og moderne forskningsintrastruktur.

- Det er gjennomført en betydelig oppgradering av selskapets virksomhet i Bergen og styret har vedtatt et rehabiliteringsprogram for stasjonen på Sunndalsøra. I tillegg er selskapets pilotanlegg i Kaldfjord, Biotep, oppgradert med moderne teknologi.

Selskapet hadde i 2017 en vitenskapelig produksjon på 158 (156) publikasjoner med fagfellevurdering. I tillegg avla 2 (3) personer ansatt ved instituttet sine doktorgrader ved samarbeidende universiteter.

- Reduksjonen i antall doktorgrader skyldes i noe omfang selskapets svake økonomi i perioden 2011-2013, og begrenset tilgang på finansiering fra Forskningsrådet. Nofima har intensivert arbeidet for å styrke den vitenskapelige produksjonen gjennom egenfinansierte postdok-stillinger og stipendiater, skriver de videre.

Det ble i 2017 produsert en rekke rapporter og populærvitenskapelige publikasjoner (mange av disse i Norsk Fiskeoppdrett, red. anm.), og selskapet er godt synlig på arenaer der forskningsresultater presenteres.

Steril laks

Etter 10 års forskning klarte Nofimas forskere i 2017 å utviklet en metode som viser hvordan oppdrettere kan produsere steril laks uten å påvirke fiskens gener.

- Steril oppdrettslaks forhindrer at rømt oppdrettslaks gyter sammen med vill-laks, og kan bidra til at naturmangfoldet opprettholdes, i tillegg unngår man de negative konsekvensene kjønnsmodning har på filetkvalitet og sykdomsmotstand, og ivaretar opphavsretten til avlsmaterialet, skriver de. 

Nå jobber selskapet videre med en næringsaktør for å kommersialisere metodikken, skriver de.