Foto: Andrea Bærland
Foto: Andrea Bærland

Kronprins Haakon åpnet Nor-Fishing

Nor-Fishing: - Jeg tror at vi har noe felles: kjærligheten til å være på havet, uttalte Kronprins Haakon da han åpnet Nor-Fishing i dag.

Publisert

Mens regnet høljet ned ankom en smilende kronprins til åpningsarrangementet under årets Nor-Fishing i Trondheim.

– Bra det var telt, sa kronprinsen innledningsvis. 

Arrangørene hadde heldigvis sørget for tak over hodet for alle under åpningen. Og den røde løperen var på plass. Erik Byes ”Blå salme” fremført av Ola Lauvås på trompet og Roar Grindheim på gitar satte en stemningsfull intro til den maritime møteplassen Nor-Fishing 2018.

Fant plast på Svalbard

– I sommer har jeg fått seile rund Stadt og fått være med familien på Svalbard. Jeg satte meg ned på stranden på Svalbard. Nesten på Nordpolen. Langt fra folk, og fant plast på stranden, sa kronprinsen. 

– For meg så det ut til å komme fra fiskefartøy. Det betyr at vi har en fantastisk mulighet til å gjøre noe med dette for mange av dere som deltar her på Nor Fishing, påpekte han.

Den nybakte fiskeriministeren Harald Tom Nesvik var i godt humør da han skulle ønske kronprins Haakon velkommen til Nor-Fishing. Foto: Andrea Bærland
Den nybakte fiskeriministeren Harald Tom Nesvik var i godt humør da han skulle ønske kronprins Haakon velkommen til Nor-Fishing. Foto: Andrea Bærland

– Hvorfor er vi så glade i havet?. Fordi havet gir oss mat, tap og vinning, men havet setter oss også i kontakt med oss selv og vårt eget indre, fremhevet kronprins Haakon, og la til at havet gir oss både fred i hjertet og glede i sinnet.

Levedyktig næring

– I 1908 åpnet min bestefar Kong Haakon den første sjømatmessen. Den har vist seg levedyktig. Norge eksporterer 2,6 millioner tonn sjømat. Det betyr 36 millioner sjømatmiddager i verden, og det vil øke, sa kronprinsenn, som sa han var spesielt glad for at mange utstillere på årets Nor- Fishing viser fram nye innovative teknologiske løsninger.

– Mikroplast truer økosystemet i havet. Men det er lyspunkter. Det finnes flere initiativer fra strandrydding til forskning til nye teknologiske løsninger for å renske opp strander og hav. Det er derfor med stor optimisme for fremtiden at jeg erklærer Nor-Fishing for åpnet, sa han.