Grunnleggende sikkerhetskurs ved Norsafe Academy ved Årsnes i Kvinnherad Kommune. Foto/video: Therese Soltveit/Kyst.no.

Har kurset over 300 havbruksansatte

Kvinnherad: Norsafe Academy har siden slutten av 2016 kurset havbruk- og oppdrettsnæringen. Så langt har over 300 havbruksansatte fått opplæring i sikkerhet på merdkanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det kommer stadig nye forskrifter og sikkerhetskrav til havbruksnæringen og flere er på vei. Dette gir økt aktivitet for sikkerhetskurs-leverandørene og Norsafe Academy. 

Norsafe Academy på Årsnes, har siden slutten av 2016 kurset havbruk- og oppdrettsnæringen. Så langt har over 300 havbruksansatte fått opplæring i sikkerhet på merdkanten. Tidligere kom deltagerne primært fra offshore-næringen, men for to år siden ble tilbudet utvidet til å inkludere havbruksnæringen.

Bedrer sikkerheten på merdkanten

Når Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no besøker bedriften på Årsnes i Kvinnherad, er de i full gang med et av de grunnleggende sikkerhetskursene sine for sjøfolk som har navnet IMO50.  

Michael Røssland, daglig leder for Norsafe Academy. Foto: Norsafe.

Michael Røssland, leder for Norsafe Academy sier øvelsene kursdeltagerne skal gjøre denne dagen går på å oppleve og trene på hvordan det er å komme seg opp på ringen.

- Ikke minst hvordan man bruker redningsdrakten, også om de en gang skulle mønstre på et skip. Vi trener også på å komme seg opp fra et kar dersom man skulle falle uti.

Kursingen går over fem dager, og hovedsakelig er det folk som jobber som røktere eller jobber på servicefartøy for oppdrettsnæringen som deltar på dette kurset.

Norsafe Academy:

  • Norsafe Academy holder til på Årsnes i Kvinnherad Kommune og har et moderne og nytt sikkerhetssenter som ble etablert i 2015.
  • Selskapet spesialiserer seg innen livbåter og kursvirksomhet for offshore næringen, og nå også kurs for havbruksnæringen.

- Kurset i seg selv inneholder mange komponenter, alt fra sjøredning, brann, brannforebygging, brannvern, førstehjelp,  

Kursene de holder er ROC-kurs (radiooperatør), grunnleggende sikkerhetskurs for sjøfolk (IMO50), samt 2-dagers sikkerhetskurs for oppdrettsnæringen.

På kurset er en av oppgavene at de skal bevege seg sammen som et team i sterk sjø, og deltakerne må derfor samle seg på rekke. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Vi ser helt klart verdien av det vi gjør, og nytten det har for selskapene som vil bedre sikkerheten til sine ansatte. For oss som kompetansebedrift er det viktig at vi tilbyr kurs som har verdi og nytte og som er tilpasset de stadig nye kravene som kommer til oppdrett og havbruksnæringen, forteller han.

De forskjellige oppdrettsanleggene har hver sitt eget risikobilde, og farene vil følge Røssland variere en del fra anlegg til anlegg. Derfor mener han det er viktig at opplæringen tilpasses hver enkelt gruppe.

Tilbake på ringen 

Leif Anders Aarbø, Vilhelms Staskevics og Arne Haukås jobber alle i Lerøy Sjøtroll og hadde tatt turen til Norsafe for kurs. Joakim Taranger fra Marine Harvest var fjerde og siste mann som var med denne dagen, og var den eneste fra Marine Harvest som skulle ta det grunnleggende sikkerhetskurset.

De fire har denne uken hatt både praktiske oppgaver og teori. Tidligere på dagen har de hatt sjøredning, der de har øvd på å få personer opp fra sjøen med båt.

Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett får være med ut i båt og observere når kursdeltagerne på ny skal ut i sjøen, denne gang skal de ha praktiske oppgaver i sjø der de har på seg flytedrakter og skal øve på å komme om bord i redningsflåten, samt om bord i båt og opp på ringen på det simulerte oppdrettsanlegget de har fått laget til.

Les mer om hvordan det gikk med kursdeltagerne i Norsk Fiskeoppdrett nummer 9. 

Se stort bildegalleri under. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.