Selskapet Watbots er foreløpig i «secret-modus» når det kommer til utseende på roboten deres. Foto: Watbots

Watbots satser på autonome roboter

Høsten 2020 ble det hentet inn 7 millioner i egenkapital. Robotselskapet bygger i det stille opp det de kaller neste generasjons autonome roboter for havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Watbots mener de har en teknologi som skal endre måten nøter vaskes på. Selskapet har søkt patent og vil foreløpig ikke gi ut noe informasjon om teknologien.

- Det eneste vi kan si er at roboten er ledningsfri og ikke bruker trustere, og, det vil være en fast robot per not, som vasker på daglig basis uten behov for menneskelig styring, og det samles inn masse data, sier CEO i selskapet, Håvard Lillebo til Kyst.no.

Mye god kompetanse

Selskapet har bygd opp et solid ingeniørteam i Sandnessjøen og har sikret 3 spennende og krevende pilotkunder som er tett på utviklingen. 

- Vi holder på å jobbe med utviklingen av roboten nå, og det går egentlig veldig bra. Det er mye god kompetanse som er med både på investorsiden, samt fra pilotkundene, påpeker han.

- Å løse algebegroing på biofilm nivå med daglig vask åpner opp for bruk av helt annen teknologi enn det som er sett før i denne næringa, sier Lillebo videre.

- Dette vil åpne opp for å redusere dagens arbeidskrevende og kostnadsdrivende ROV operasjoner, bedre fiskehelsen, mindre risiko, mindre forurensning, og forebygge rømming. Det er også en helt klar ambisjon for selskapet at vi skal eliminere kobbernøter for bransjen – så dette er på alle måter et grønt miljøteknologi-prosjekt.

All data tilgjengelig

All sensorikk i robotene åpner for BIG data analyser, og selskapet tenker legge til rette for åpne APIer og gjøre alle data tilgjengelig for oppdretterne. Med deres kartlegging av noten så får man et detaljert bilde helt ned på maskenivå, og så brukes avansert AI (Artificial Intelligence) til å analysere utvikling og trender.

- Det å kartlegge 6.000-8.000 m 2 not (avhengig av størrelse) så ofte, og ned på 1/100 mm, genererer store mengde data, men tenk på all den kunnskapen som kan trekkes ut av dette og gi oppdretterne innsikt i hva som skjer nede i nota på en helt annen måte enn i dag, sier Lillebo.

- Enn så lenge vil selskapet fortsatt være i «secret-modus», men Watbots kommer med mer informasjon så snart vi har patentene på plass, avslutter Lillebo.