Stortinget

- NSL krever behandling i Stortinget

Når faktagrunnlaget for trafikklys-systemet offisielt blir erklært som sviktende, mener NSL at et forslag hvis eneste hensikt er å styrke faktagrunnlaget, bør behandles av Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Ove Trellevik frykter at forslaget fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) om overvåking i elvene muligens kan ha kommet noe sent, da Stortinget allerede har lagt føringene for Regjeringen og Fiskeriministeren på området. Det samme gjelder forslaget vårt om en harmonisering av forvaltningen av kraftindustrien og havbruksnæringa. NSL var klar over denne situasjonen i det vi fremmet disse forslagene, skriver NSL i et innlegg etter at Trellevik uttalte seg om saken på kyst.no.

Les saken her: - NSL-innspill ville trolig ha styrket trafikklyssystemet - men det kommer trolig for sent

- Problemet imidlertid, er at NSL ikke kunne fremme dem i 2014 i flg med høringen om Stortingsmeldingen, ei heller i 2015. Endringene i denne situasjonen kom først på våren/sommeren i 2016. Årsaken til denne endringen var at frem til da tok verken Stortinget, Ministeren eller Departementet bekymringene NSL hadde når det gjaldt faktagrunnlaget på alvor. Når faktagrunnlaget nå også offisielt blir erklært som sviktende, så mener NSL at et forslag hvis eneste hensikt er å styrke faktagrunnlaget bør behandles av Stortinget. Når forslaget åpenbart også har konfliktdempende aspekter ved seg, så burde det skyve all tvil til side, skriver de.

Les også: Klar til oppgjør rundt ulikt forvaltningsgrunnlag i havbruksnæring og kraftbransjen

- Trellevik har en meget sterk posisjon i Sjømatnæringen, blant annet fordi han har forstått NSLs bekymringer angående faktagrunnlaget helt siden 2014. En faktabasert forvaltning bør være viktig også for Stortinget, og dermed har ikke Fiskeriministeren og Regjeringen annet valg enn å bringe det dit slik NSL ser det. Å sende forslagene fra NSL til Stortinget er også en god løsning sett i forhold til konsekvensene av at oppdretterne på eget initiativ ser seg tvunget til å sette i gang en slik overvåkningsordning, opplyser organisasjonen til kyst.no.

- Hva som da vil skje har advokatfirmaet Steenstrup-Stordrange forklart på en meget god måte. NSL forventer også at Departementet pålegges å avklare de juridiske sidene ved at kraftindustrien i dag har et annet forvaltningsregime enn havbruksnæringa når det gjelder miljøpåvirkning. Den politiske siden av dette misforholdet må jo selvfølgelig også avklares, og det vil nok bli en ganske så het potet i valgåret 2017, konkluderes det.