Optimars salgssjef Dag Roar Arntsen sier de så langt har solgt 25 Optilicere. Foto: SalmonExpert/Daniella Balin.
Optimars salgssjef Dag Roar Arntsen sier de så langt har solgt 25 Optilicere. Foto: SalmonExpert/Daniella Balin.

- Avlusingssystem på plass før vinteren

Optimar skal i løpet av få måneder levere avlusingsystemet Optilice til Chilenske oppdrettere. Til nå har de solgt 25 enheter i Norge. 

Publisert

Selskapet forbereder nå lanseringen av den fjerde versjonen av Optilice.

Optimar salgssjef Dag Roar Arntsen sier til SalmonExpert (kyst.no chilenske søsternettsted), at de jobber med å levere avlusingssytemet til det Chilenske markedet, og vil i løpet av noen få måneder levere Optilice i oppgradert versjon. 

- Vi tror at Optilice-teknologien er ideell for chilensk laksoppdrett. Vår aktivitet i Chile historisk har vært knyttet til teknologiene for pelagisk fiske og blekksprut, og vi håper at vi i fremtiden kan levere flere ulike typer systemer til Chile.

Avluseren vil bli tilgjengelig for det chilenske markedet i løpet av de neste månedene.

- Vi er ikke langt unna leveranse. Vi burde ha systemene på plass innen den chilenske vinteren går i gang, forklarer salgssjefen.

- I de tidligere Optilice-versjonene så vi noen skader på fiskens hale og finner, og vi har derfor korrigert designen, og jobber nå med noen spefiksasjoner på den nye versjonen slik at dette ikkje skjer, legger han til. 

25 i drift i Norge

Avlusingssystemet blir installert på servicebåter og flåter, og ifølge Arntsen har selskapet solgt cirka 25 systemer i drift i Norge, og håper å selge flere i løpet av 2018.

Arntsen sammenligner Optilice med legemiddelbehandlinger, og påpeker at deres løsning er en engangsinvestering.

- Det er mye bedre for miljøet, mye bedre for fisken, og for verden, sier Arntsen til SalmonExpert. 

Nyutviklet pumpe

Ifølge selskapet har den oppgraderte avluseren større behandlingsevne, og kan behandle 120-160 tonn fisk per time i en større maskin, som har større plass til fisken, og en mer kontinuerlig behandling. En ny pumpe er også utviklet spesielt for laks og ørret. Den kan også pumpe større fisk enn tidligere systemer.

Frode Håkon Kjølås i Optimar sier til Kyst.no at den nye fiskepumpen er et eksempel på tiltak de har iverksatt for bedre fiskehelse.

- Selv om det er en ekstern enhet, er den likevel essensiell i forhold til sluttresultat etter behandling. Erfaringene med pumpen er utelukkende positive, forteller han

Kjølsås påpeker at avlusning av fisk er en veldig sammensatt operasjon.

- Det er mange faktorer som spiller inn; fisk, folk, behandlings-metode, vær, vind, temperatur, trenging, pumping etc.etc. I Optimar jobber vi hele tiden med å forbedre og optimalisere de faktorene vi kan ha kontroll på. Dette skjer i samspill med våre kunder.

Til dokumentasjon og rapportering samarbeider de med Nofima.

- Uten det gode samspillet med kunder og miljøet for øvrig, ville vi ikke sett samme utviklingstakt. Alle har samme mål og der ligger det mye energi! Selv om dagens Optilice bygger på samme prinsipp som den opprinnelige, er det store forskjeller i måten fisken håndteres både før, under og etter, opplyser Kjølås.

Den nye versjonen har også nye og forbedrede filtre for lakselus og bedre varmevekslere, noe som de mener forbedrer drivstoffeffektiviteten.

Lingalaks er en av oppdretterne i Norge som har fått på plass den nyeste avluseren. Les sak om dette med film fra lusebehandlingen her.