Alle prisvinnerne fra IDC/18 på scenen. Foto: Tone Molnes

Prisdryss over maritimt industridesign

Under industridesignkonferansen på Giske på Sunnmøre ble det torsdag delt ut priser i flere kategorier. Tre av de fire vinnerne var av det maritime slaget. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prisen for  «Beste grønne design» gikk til Rolls-Royce og deres AZPCarbon Thruster som skal redusere fartøyets drivstofforbruk med 10-15 prosent. Et av kriteriene i denne kategorien er at vinneren skal ha utviklet et produkt eller en løsning som gir økt bærekraftighet, mer miljøvennlig produksjon eller mer miljøvennlig bruk av et industriprodukt. 

Designselskapet Marin Teknikk, som blant annet har jobbet med «Yara Birkeland» det siste året, ble tildelt prisen «Årets grønne innovasjon». Juryen begrunner valget med at selskapet skaper et «paradigmeskifte» og mer bærekraftige transportsystemer.

Håvard Sætre, administrerende direktør i Optimar takker for prisen. Foto: Tone Molnes.

«Beste industriselskap» ble utstyrsleverandøren Optimar, for sin nylanserte digitale plattform, Optimar Commander.

Administrerende direktør i Optimar, Håvard Sætre forklarer at ved å sette sensorer på alt av utstyr vil de kunne samle inn data og for eksempel predikere feil.

- Det har en verdi for kunden, det er det viktigste for oss. Men det er også viktig for oss å bruke vår kunnskap på nye måter og ta en posisjon ingen andre ennå har tatt, sier Sætre til Skipsrevyen.

- Kjempeinspirasjon

Så langt har plattformen, som ble lansert under Nor-Fishing i august, kommet på plass om bord i avlusingsfartøyet  «Volt Processor» og to andre fartøy Optimar-sjefen ikke kan nevne navn på.

- Dette er en kjempeinspirasjon og anerkjennelse for teamet som har jobbet det frem, og bedriften som helhet. Allerede i dag morges ble jeg oppringt av kunde som hadde fått med seg prisen, og var interessert i å få det på plass på sitt skip, forteller Sætre.

Juryen bestod av: Kine Berild Norheim, (juryleder), daglig leder Next Digital og Phd.Stipendiat NTNU Ålesund, Steinar Killi, Ariktektur - og designhøgskolen i Oslo (AHO), Doktorgrad i Industridesign, Annik Magerholm Fet,  viserektor ved NTNU i Ålesund, Knut Bang, Doga og seniorrådgiver design, Birger Sevaldson,  AHO. 

Årets industrielle oppstart ble tildelt Ably Medical.