Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge. Foto: Therese Soltveit.

– En viktig retning for havnasjonen

- Regjeringens havstrategi som ble framlagt i dag er langt på vei i tråd med det Sjømat Norge har spilt inn på egen hånd og i samarbeid med andre næringsorganisasjoner, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med statsminister Erna Solberg i spissen la regjeringen i dag fram strategidokumentet «Ny vekst, stolt historie» som er regjeringens plan for å skape vekst og flere jobber i havnæringene. OECD anslår at havøkonomiene kan mer enn doble seg frem til 2030. Strategien inneholder flere tiltak for videreutvikling av havnæringene, og legge til rette for at nye kan vokse frem, skriver Sjømat Norge i en pressemelding.

– Omlag 70 prosent av Norges inntekter kommer fra sjømat, energi, sjøfart og tilliggende næringer. Havstrategien fra regjeringen vitner om et tydelig ambisjon om å bygge videre på den store potensialet landet har nettopp fordi vi er en havnasjon, sier Ystmark.

Sjømat Norge har gitt innspill til strategiarbeidet og understreket at Norge som en stor sjømatnasjon kan bidra til samlede lavere utslipp gjennom å legge til rette for økt sjømattilførsel til markedene. Fiskeri og havbruk har også de beste forutsetningene til å bygge subsidiefrie bioøkonomiske aktiviteter i Norge.

Sjømat Norge har i tillegg gått sammen med Rederiforbundet, Norges Fiskarlag, Norsk Industri og Norsk olje og gass om et felles innspill til den nye strategien.

Sjømat, skipsfart, offshore olje- og gassvirksomhet, med landanlegg og leverandørindustri, sysselsetter hundretusenvis av nordmenn, og bidrar med en verdiskaping som gjør det mulig å ha et av verdens høyeste velferdsnivå. Norge skiller seg fra de fleste andre land ved at vi har en vesentlig del av verdiskaping og sysselsetting i havrelatert næringsliv.

– Jeg ser på havstrategien som en visjonserklæring og en viktig retningsviser både for politiske myndigheter, forvaltningen, næringslivet og alle som er opptatt av å bidra til at Norge fortsatt skal være et av verdens beste land å leve i. Samtidig skal vi være et foregangsland på kunnskap, bærekraft, teknologi- og produktutvikling basert på ressursene i havet. For å lykkes er det viktig at dette følges opp med konkrete handlinger fremover, sier Ystmark.