Adm.dir. i Salmon Group, Jan Olav Langeland. Foto: Salmon Group.

Salmon Group lanserer ny rapport: «Fiskevelferd i oppdrett – Kva er det?»

Salmon Group har fiskevelferd øverst på agendaen og som en videreføring av bærekraftsarbeidet har nettverket nå kommet ut med en rapport som utfordrer både egen næring og myndighetene. I morgen lanseres rapporten digitalt med inviterte gjester fra forvaltning, forskning, dyrevernorganisasjon og landbruket. Sendingen ledes av NRK-profil Stian Sandø og man får også filosofiske betraktninger fra Henrik Syse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- God fiskehelse er en forutsetning for å drive med oppdrett, og uavhengig av roller, har vi som aktører i næringen et felles ansvar og mål om å sikre fiskens ve og vel gjennom hele livssyklusen. Det er et uttalt behov at dette må få høyere prioritet enn det har i dag, men hvorfor skal diskusjonen foregå innenfor næringens eget ekkokammer? Salmon Group inviterer til samtale fordi de ønsker at dialogen løftes fra ekkokammeret og ut i det offentlige ordskiftet, melder Salmon Group i en pressemelding. 

- Fiskens velferd og helse er alltid i fokus. Det er ingenting å stusse over. Det er både en selvfølge for oppdretterne og et krav fra samfunnet, sier fagsjef for fiskehelse og ernæring i Salmon Group, Ingebjørg Oddsdotter Sævareid.

Rapporten peker blant annet på en tendens i næringen til at ansvar pulveriseres og en manglende helthetlig tilnærming til utfordringer, noe som kan gå på bekostning av dyrevelferd. - Vi ser både at oppdretterne er bevisste og ansvarlige matprodusenter, samtidig som myndighetene legger opp til forvaltningssystemer som er i veien for en effektiv utvikling av næringen, sier Sævareid.

- Det kan også være lett å glemme at næringen og myndigheter har samme målsetting, og da må man heller lytte til og forstå hverandre og spille hverandre gode, sier Sævareid.

Fagsjef for fiskehelse og ernæring i Salmon Group, Ingebjørg Oddsdotter Sævareid. Foto: Salmon Group.

Når rapporten lanseres skjer dette med blant annet administrerende direktør for Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal og Brit Tørud fra Veterinærinstituttet til stede i studio. Samtalene inviterer til også til nyansert innsikt og perspektiv fra Nortura ved Ingrid Melkild og Dyrevernalliansen ved Susanna Lybæk, samt Ingebjørg O. Sævareid fra Salmon Group.

- Vi må løfte diskusjonen opp på et nivå som er fakta- og kunnskapsbasert slik at man angriper utfordringene på en måte hvor man forstår kompleksiteten. Løsningene må være fornuftige og helhetlige. Eierskap og ansvar må både identifiseres og plasseres slik at vi sammen kan få til endring som bedrer fiskevelferd og samtidig øker forbrukerbevisstheten når de skal velge hva de skal ha på fatet, sier adm.dir. i Salmon Group, Jan Olav Langeland.

Det hele ledes av NRK-profil Stian Sandø, for mange kjent fra Newton, og Henrik Syse betrakter det hele utenfra med et filosofisk skråblikk. Lanseringen streames tirsdag 15.september 2020 kl. 10:00. Se sendingen her.