Illustrasjonsfoto av dødfisk.
Illustrasjonsfoto av dødfisk.

Mister en tredjedel av fisken

Salmones Camanchaca opplyser at de vil tape en tredjedelen av lakseproduksjonen for 2016, på grunn av algeoppblomstringen som skjedde tidligere i år. Algeutbruddet har fått store følger for laksevirksomheten i landet, og den chilenske oppdretteren mister rundt 2,7 millioner fisk, og taper 5-7 millioner amerikanske dollar.

Publisert

Salmones Camanchaca opplyser at de vil miste en tredjedel av årets lakseproduksjon, som følge av oppblomstringen av algen Chattonella marina. Gjennom en såkalt "red tide" gjorde algen store ødeleggelser for lakseproduksjonen i områdene rundt Reloncaví Sound, Los Lagos i februar og mars i år.

Les også: – Blokader koster næringen 80 millioner dagen

Les også: Uroen gjør at selskapene stuper på børsen

Ifølge opplysninger gitt av selskapet, som ble presentert på sin siste generalforsamling, har algeoppblomstring forårsaket 93 prosent dødelighet på tre av selskapets oppdrettsanlegg.

Les også: Blokader stopper opp chilensk lakseproduksjon

Disse tapene utgjorde omlag 2,7 millioner fisk, og dermed reduserte det selskapets slakteforventninger ved 14.000 tonn i år, noe som betyr Camanchaca vil tape minst en tredjedel av laksen deres.

Les også: Dumping av syk laks kan ha ført til ny dødelig algeoppblomstring

Les også: Settefiskprodusenter får ikke fôr og oksygen

Taper 5-7 millioner 

Men selskapet påpeker at 2017-prognosene ikke blir berørt av denne hendelsen.

Selskapet anslår at den direkte økonomiske virkningen av algeoppblomstring, selv etter forsikringsoppgjøret, kommer på 5-7 millioner amerikanske dollar. Dette er lavere enn opprinnelig antatt på grunn av en nylig økning i gjennomsnittlig laksepriser i Chile.