Installering av strømgjerde mot lus. Foto: SFD.

Lanserer ny versjon av strømgjerdet SPG

Hjelmelandsbedriften Seafarm development (SFD) satser stort for å fjerne lakselusen, og daglig leder Stein Åge Davidsen opplyser til kyst.no at de nå skal lansere en ny versjon av strømgjerdet Seafarm Pulse Guard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det patentert systemet til Stavanger-selskapet kalles SPG – Seafarm Pulse Guard, og gir ut pulser på inntil 48 volt. Det skal inaktivere luselarvene slik at de ikke gir påslag på fisken og hindre videre spredning av lus. Det har tatt dem ni år å utvikle strømgjerdet og SFD lanserer i disse dager deres nyeste pilotversjon av strømgjerdet.

Stein Åge Davidsen, daglig leder i SFD sier de nå skal lansere en ny versjon av strømgjerdet de har jobbet med å utvikle de siste ni årene. Foto: Privat/LinkedIn.

- Vi er svært fornøyd med å levere en versjon som har 35-40 prosent teknisk effektforbedring samt klargjort for mer avansert fjernstyring med henhold på blant annet pulsoppsett, rapportering og alarmstøtte, forklarer Davidsen. 

Han påpeker at dette året vil selskapet hovedsakelig benytte til utvikling av pilotprosjekter på Seafarm Pulse Guard (SPG) versjon 1.5.

- Vi fikk innvilget 16 millioner kroner i EU-Phase II midler for perioden 2017-2018 for videreutvikling og kommersialisering av Seafarm Pulse Guard. Utviklingsløpet er iverksatt og om vi får innvilget utviklingstillatelser, vil vi lykkes med å gjennomføre dette på de fleste typer anlegg innen 2018.

Han legger til at det vil si på anlegg i fjordbaserte systemer, henholdsvis stålanlegg og plastringer, offshorebaserte anlegg, samt SPG-basert teknologi også til semi- eller helt lukkede anlegg.

Installerte ny versjon

Selskapet installerte like før påske et nytt anlegg med den nye versjonen hos Bolaks i Fusa. Davidsen påpeker at de neste pilotprosjektene blir i andre halvår av 2017.

SFD-sjefen sier de vil levere det nye strømgjerdet som pilot utover i 2017, samtidig som de skal drive med videreutvikling.

- Vi håper å få innvilget søknad på utviklingstillatelser for å utvikle SPG til full kommersialisering for alle typer anlegg innen 2018, opplyser Davidsen til kyst.no.

Selskapet har startet et eget selskap som heter SFD innovation, hvor de har søkt om utviklingskonsesjoner, les mer om dette 

SFD-sjefen sier at de har som mål å få tre til fire pilotanlegg med den nye versjonen i løpet av 2017.

Ser 70 - 90 prosent effekt

Davidsen sier at strømgjerdet har inaktiverende effekt mot Copepoditt og Nauplii stadiet.

-  Vi har reduksjonsnivå fra 70-90 prosent på heldekkede anlegg, forklarer han.

- Hvordan har lusegjerdet fungert hos Bolaks og Lerøy? 

Det er ikke lett å se strømgjerdet som ligger i vannkanten på Bolaks-lokaliteten i Fusa, hvor de tester effekten strømpulser har mot lakselus. Foto: Therese Soltveit.

- Det har fungert i henhold til forventningene vi har til den første versjonen av strømgjerdet. Det har blitt gjennomført en avlusning hos Bolaks og en avslusning på deler av Lerøy anlegget i perioden.

SFD har hos Bolaks utført flere kontroller på rognkjeksen som skal beite ned det påslaget som slipper gjennom.

- Kontrollene viser dessverre liten effekt av rognkjeksen så langt, vi håper at dette bedrer seg etterhvert, forklarer han.

Bolaks har gjennom det siste året testet strømgjerde. Les mer om dette her.

Bolaks og Lerøy har de i driftsperiodene skiftet ut seksjoner, på grunn av at disse har fått litt harde påkjenninger av drivgods eller propeller eller lignende, ifølge Davidsen.

Selskapet har per dags dato strømgjerder ute på tre anlegg (derav to heldekkede stålanlegg og fire ringer i et åtte-ringers anlegg)

Investeringen i et slikt strømgjerde forklarer han at vil ligge på cirka 70 000 kroner pr. 10m seksjon, det vil si rundt 1,1 millioner kroner for en 160 meter stor merd.

Les også tidligere kyst.no saker om strømgjerdet: 

Under ser du noen bilder fra installering av den nye versjonen av strømgjerdet. Alle foto: SFD. 

[gallery link="file" size="medium" ids="132809,132808,132806,132810"]