Ferievikarer i Sinkaberg tas gruppevis inn for viktig opplæring. Her er fabrikksjef Kjetil Lund i gang med introduksjon til en av årets grupper som skal arbeide med slakting og videreforedling.

«Alle» vil ha sommerjobb hos Sinkaberg: – Viktig at ungdom får prøve seg

Sinkaberg har økt antallet sommerjobber de tilbyr til ungdommer i nærområdet. – Dette er en bevisst strategi med tanke på omdømmearbeid og rekruttering, sier HR-leder Frode Lauritzen. 

Publisert Sist oppdatert

Sinkaberg AS er et sjømatselskap lokalisert i Nærøysund, Bindal, Brønnøy og Herøy. Deres hovedkontor og produksjonsanlegg er på Marøya i Nærøysund kommune. Selskapet har i 2024 vel 340 ansatte ved deres landanlegg og sjølokaliteter i Trøndelag og Nordland. Mange av de fast ansatte skal på ferie, og sommervikarene har begynt å gjøre sine innrykk i bedriften.

Frode Lauritzen, konsernleder HR i SinkabergHansen, sier til Kyst.no at de i år vil ha inne hele 140 sommervikarer.

Lauritzen sier det er viktig at flest mulig ungdommer får prøve seg, og oppleve å få sin første lønnsslipp i tidlig alder. 

Selskapet har økt antallet sommervikarer betydelig de siste årene, der de har gått fra 85 til rundt 130–140 vikarer. 

– Mange sommervikarer har startet denne uken og gjennomgår opplæring. På fabrikken vår er det rundt ti stykk på hvert skift på opplæring nå, samt flere på sjøen også, sier han fornøyd.

Lauritzen sier de selvsagt ønsker å holde produksjonen i gang på fabrikken og ellers i bedriften og derfor benytter seg av sommervikarer, men påpeker at de også kjører deres egen modell. 

Frode Lauritzen, konsernleder HR i Sinkaberg har fått hele 300 søknader fra ungdommer som vil ha sommerjobb i bedriften. - Det smerter å sende så mange avslag, men vi er glade for å kunne tilby rundt 140 søkere sommerjobb hos oss, sier han.

– Vi har mange som har fått sin aller første sommerjobb og er rundt 15 år. De får sin første smak på næringen og arbeidslivet, men har fortsatt litt ferie. De yngste har hatt vanskelig for å få tak i sommerjobb i så ung alder i området, men vi mener det er viktig at de starter å jobbe litt.

De yngste får tilbud om 2–3 ukers jobb, mens de eldre får tilbud om jobb gjerne hele sommeren. 

– Vi må ivareta flere ulike behov og ansetter derfor en god del nye ansikt samt en del som har jobbet hos oss tidligere, opplyser han. 

Omdømmebygging

Oppdrettsselskapet ser på dette med sommerjobb som en viktig del av omdømmearbeidet og rekrutteringen til bedriften. 

– Vi tar derfor inn en del flere vikarer, slik at de kan fordele jobbene på flere personer. Vi ønsker at flest mulig av ungdommene i kommunene vi driver i og omegn skal ha kjennskap til mulighetene som ligger i Sinkaberg, samt i havbruksnæringen. 

Selskapet har inne sommervikarer som jobber som røktere, i slakteriet, med videreforedling og logistikk. 

– Vi har også ungdommer som jobber med forefallende vaktmesterarbeid og på teknisk avdeling. Tilbakemeldingene vi har fått er at ungdommene er glade for å få jobb og en mulighet. De kan tjene penger og få et innblikk i bransjen. 

Fabrikksjef Kjetil Lund i gang med opplæring til en gruppe av de totalt 140 ungdommene som har fått sommerjobb i bedriften i år.

Lauritsen påpeker at det er ingen andre aktører i nærområdet som tilbyr så mange sommerjobber som det de gjør. 

– Satsingen vi har gjort over mange år merker vi godt, for i år hadde vi over 300 søkere. Det er ganske populært å få jobb hos oss, og det er vi glade for. Det er et signal for at vi gjør mye rett og at ungdommene trives. 

– Smertefullt

Lauritzen påpeker at det er smertefullt å sende avslag til så mange ungdommer som har søkt jobb. 

– Men vi er glade for å kunne gi sommerjobb til så mange som 140 ungdommer. Vi prøver primært å tilby ungdommene lokalt i kommunen jobb, og strategien vår er at vi skal gjøre en så god jobb at de søker tilbake igjen året etter eller ønsker senere å søke permanent jobb. 

Opplæringen av sommervikarene har vært viktig for oppdrettsselskapet. 

– Opplæring er svært viktig og lederne våre må berømmes. De får en del ekstra jobb ettersom et er mye fadderopplæring i starten av sommeren. Men vi er særlig opptatt av at de som jobber hos oss skal bli godt ivaretatt, og arbeidet og tiden hos oss skal oppleves på en bra måte, avslutter han.