Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene er arkitekten bak turen til Canada. Han håper å kunne gjøre norske oppdrettere bedre rustet mot fremtidige algeangrep. Foto: Therese Soltveit
Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene er arkitekten bak turen til Canada. Han håper å kunne gjøre norske oppdrettere bedre rustet mot fremtidige algeangrep. Foto: Therese Soltveit

Til Canada for å lære om algeoppblomstring

Sjømatbedriftene setter kursen mot Canada for å lære om algeoppblomstring fra oppdrettere som har god erfaring med problemet. Med seg på laget er flere av de bedriftene som ble rammet av oppblomstringen i år.

Publisert Sist oppdatert

Sjømatbedriftene har invitert næringen til å være med til Canada på studie/fagtur, nærmere bestemt til Vancouver Island og Campell River for å lære hvordan canadiske oppdrettere håndterer algeoppblomstring.

Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene er både arkitekt og reiseleder for turen. Han forteller til Kyst.no at de i Canada ofte har utfordringer med alger.

- Der er oppdretterne mye bedre forberedt. De har installasjoner for å forebygge angrep, de har rutiner, samt et veldig velfungerende overvåkingsprogram for alger. De kan forberede seg på en helt annen måte enn i Norge.

Preventiv studietur

I Norge har man også hatt et overvåkingsprogram for alger tidligere, før det stoppet opp. Klungreseth understreker at bransjen ikke har vært vant til at alger har vært en utfordringen, noe som gav fatale resultater da næringen ble rammet av oppblomstring tidligere i år. 

- Vi flyr ned mandag, og på tirsdag skal vi ut og besøke en lokal oppdretter fra MOWI, som sa det var bare å komme. De ville gjerne bidra. 

Klungreseth forteller til Kyst.no at det allerede er flere bedrifter som har vært rammet av alger som har meldt seg på turen, og alle har vært veldig positiv til tiltaket.

- Vi har laget dette for at oppdretterne kan få se hvordan de håndterer problemet i Canada, slik at de selv kan være bedre rustet ved neste runde. I år ble alle tatt på sengen av oppblomstringen, slik at det er en preventiv studietur for å være bedre rustet i Norge.

Det er også satt av fagdag og foredrag om hvordan de overvåker kysten for algeoppblomstring i Canada under besøket. Det er det HAMP (Harmful Algee Monitoring Program) som står for. Turen er planlagt å finne sted i uke 43.