Kristján Þór Júlíusson, den islandske fiskeri- og jordbruksminister ser på Valkas vannstråleskjærer for pre-rigor laks. Fotor: Hákon Pálsson.

Lanserer vannstråleskjærer for pre-rigor laks

Det islandske teknologiselskapet Valka lanserte en ny versjon av Valka Cutter på Seafood Processing Global i Brussel, onsdag. Maskinen er spesifikt designet for å skjære bort tykkfiskbein fra pre-rigor laks samt å porsjonere fileten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Valka Cutter bruker et system med dobbelt røntgenkamera for 3D-skanning av tykkfiskbein, som lager et bilde med den nøyaktige vinkelen for beskjæring. Videre er maskinen utstyrt med to tiltbare skjæreroboter som er i stand til nøyaktig å følge skråningen på hver side av beinene.

- Fram til nå har produsenter måttet vente på at fisken passerer pre-rigor-stadiet og fjerne bein fra filetene post rigor. Med denne nye teknologien kan tykkfiskbeinet fjernes rett etter filetering, noe som forlenger levetiden på produktene. I tillegg kan produsenter nå, med fleksibiliteten til vannstrålesnitteren, produsere nye porsjonstyper, skriver selskapet i en pressemelding.

Om Valka:

Valka er et teknologiselskap som designer og produserer progressive systemer for produsenter av hvitfisk og laks.

I 2011 introduserte Valka en helautomatisk prosess for fjerning av tykkfiskbein og oppdeling i porsjoner, ved å bruke røntgenteknologi for å finne fiskebein og vannstråleroboter for nøyaktig porsjonering av fileten.