Anneliese og Mattias Ohlson lander en flott laks på ca 10 kg som gjenutsettes. Hembre gård i Stjørdalselva. Foto: Torfinn Evensen, Norske Lakseelver

Storlaksen venter i elvene

Den som drømmer om å få storlaksen på kroken bør ha mulighet i Villaksens år. I mange av Norges 400 lakseelver har det hittil gått opp mye storlaks. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ikke noe annet land i verden kan skilte med så stor atlantisk laks som Norge. Nesten uansett hvor man befinner seg i landet har man mulighet til å fiske etter laks over 7 kg.  Andelen storlaks varierer fra år til år, og fangstene første halvdelen av sesongen viser at andelen i år er høyere enn de to siste sesongene, sier biolog og fagsjef i Norske Lakseelver, Erik Sterud i en pressemelding.

Stor variasjon

Årets laksesesong har (som vanlig) vært varierende. Fisket har så langt vært tregere enn forventet lengst i nord, og nordlige deler av Sogn og Fjordane, mens det i Nordland, Trøndelag, Nordfjord, Sørvestlandet, Sørlandet og Østlandet har vært gode fiskeforhold og normalt godt med laks.  

Gode muligheter i august

- Det ligger an til at juli avsluttes med varmt og tørt vær, før vi igjen får normalt norsk sommervær. Det betyr gjerne nedbør, og det er noe laksen liker godt, sier Sterud.

August i fjor gav rekordoppgang av laks i mange elver og vi håper på godt lakseinnsig og godt fiske i den siste måneden av sesongen også i år. Laksen som står i sjøen får vann å vandre opp på, og laksen som allerede er i elvene rører mer på seg når vannstanden endres.

- Begge deler gir sjanser for uttelling for fiskerne, forteller Erik Sterud. Laksens nære slektning – sjøørreten melder gjerne også sin ankomst i august, og for mange er sjøørretfiske i døgnets mørkeste timer det mest spennende fisket som finnes. 

Hvor skal man fiske?

- Det beste man kan gjøre er å fiske der man er, sier Erik Sterud, men skal man planlegge å røre på seg har man mange muligheter.

Han forteller at Gaula, Orkla Stjørdalselva og Namsen er trønderelver som så langt har hatt en fin sesong. Saltdalselva og Beiarn i Nordland er også et tips.

- Tørrfluefiske i små finnmarkselver er alltid spennende, og august er definitivt en måned for å besøke elvene på Jæren og Sørlandet. Langs hele Vestlandet, fra Møre til Hordaland gjelder det å være på elvebredden to dager etter et skikkelig regnskyll. Når vannstanden er høy, men fallende, tas det ofte bra med laks i mindre elver i denne landsdelen. www.yr.no er en god alliert for laksefiskerne sier Sterud. Sesongen kan man avslutte i Suldal, Numedalslågen eller i Drammen, der elvene er åpne for fiske lenger enn mange andre steder.