Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Gustav Erik Blaalid.

Endrer reglene for 5 % vekst

Nærings- og Fiskeridepartementet melder at de har endret i reglene for når det foreligger brudd på vilkår for fem prosent kapasitetsvekst. Også søknadsfristen er utsatt til midten av januar 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseoppdrettere er  gitt mulighet til å søke om fem prosent økt biomasse mot et vederlag på en million kroner og en drift med strenge lusekrav.

Nærings- og fiskeridepartementet melder nå at de ikke endrer vilkårene for kapasitetsveksten, men gjennomfører endringer i "Forskrift om endring auke av maksimalt tillaten biomasse for løyve til akvakultur med laks, aure og regnbogeaure i 2015" . Endringene skal sikre at oppdrettere ikke feilaktig blir underlagt sanksjoner og reaksjoner for brudd på vilkårene.

Departementet viser til at en rapport fra Norsk Regnesentral har påvist utfordringer knyttet til potensielle falske positive telleresultat ved lave lusegrenser. Veterinærinstituttet har nå, på oppdrag fra departementet, kommet med forslag til håndtering av problemet.

- Brudd på vilkårene for kapasitetsvekst har alvorlige konsekvenser, og det er derfor avgjørende at det ikke kan såes tvil om det foreligger brudd på vilkårene eller ikke. Når vi nå endrer på forutsetningene for kapasitetsøkningen, mener jeg det er riktig at alle oppdrettere får mulighet til å vurdere tilbudet på nytt, sier fiskeriminister Per Sandberg i pressemeldingen.

Forskriften endres slik at det først regnes som brudd på vilkårene ved lusetall mellom 0,2 og 0,3 lus per fisk i tre påfølgende uker. Ved nivå på 0,3 lus per fisk eller mer regnes det som uansett som brudd på vilkårene allerede etter én telling.

Frist for å melde interesse for tilbudet settes til 10. januar 2017. Endelig frist for å betale vederlag settes til 1. mars 2017. Kapasitetsøkningen, og vilkårene for denne, trer i kraft to uker etter at vederlaget er innbetalt.

Fiskeridirektoratet oppgir til kyst.no at ingen har søkt om ordningen nylig, men at den ble innvilget på 19 konsesjoner, kort tid etter at muligheten ble lansert i fjor.