Konsernsjef Knut Nesse i AKVA group bekrefter nå at de presses for løsepenger etter at datasystemene har blitt angrepet. Foto: Pål Mugaas Jensen

– De krever løsepenger av oss

AKVA group ble søndag 10. januar utsatt for et cyberangrep, og flere viktige systemer er for tiden nede. – De krever løsepenger av oss, sier konsernsjef Knut Nesse til Aftenbladet/E24.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet skriver i en pressemelding at de samarbeider med relevante norske myndigheter og partnere for å få en oversikt over situasjonen og for å begrense spredning og skade på angrepet.

AKVA vet foreløpig ikke hele omfanget av situasjonen, og det er for tidlig å indikere den operasjonelle og økonomiske virkningen, samt tidspunktet for å løse situasjonen.

Selskapet falt på børs etter meldingen.

Partner i PWC og en av lederne for revisor og rådgivningsselskapets avdeling for cybersikkerhet, Eldar Lorentzen Lillevik, sier til Kyst.no de ikke har detaljkunnskap om denne hendelsen, men viser til at det har skjedd lignende angrep tidligere, som da Akva Groups konkurrent Steinsvik (Scale AQ) ble rammet før påske i fjor, da av et løspengevirus. 

Kursen til AKVA group reagerte spontant på meldingen om at selskapet var under cyberangrep. Kilde: Oslo Børs.

- Det kan nok dreie seg om et lignende angrep nå, forteller Lillevik.

Kyst.no har så langt ikke fått konsernsjef Knut Nesse i tale. Han er opptatt i møter relatert til situasjonen.

Han har imidlertid bekreftet overfor Stavanger Aftenblad/E24 at de blir krevd for løsepenger.

Han vil ikke si noe om hvor mye penger det er snakk om, men viser til at saken nå ligger hos Kripos.

Ifølge Nesse vet de ikke hvem som står bak angrepet.

Til DN sier administrerende direktør i Måsøval Fiskeoppdrett, Asle Rønning, at de for øyeblikket ikke kommer inn på på portalen til Akva Group, hvor flere kjernesystemer som økonomi og programvaren Fishtalk ligger.

Etter at Østre Toten kommune før helgen ble rammet av et løsepengevirus, gikk Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ut med en advarsel om at løsepengevirus er i omløp.