
Først i verden med kommersielt torskeoppdrett i dypdrift
Det norske torskeoppdrettsselskapet Ode investerer nå i nedsenkbare merder fra AKVA group med intensjon å styrke fiskevelferden og optimalisere produksjonen.
De første fire komplette Nautilus-enhetene vil bli installert ved lokaliteten Alida i Volda kommune i løpet av andre og tredje kvartal 2025, heter det i en pressemelding sendt ut av AKVA group.

Investeringen er ifølge meldingen en del av Odes strategi for innovasjon og utvikling, hvor målet er å optimalisere produksjonen og produktkvalitet gjennom en helintegrert verdikjede for torskeoppdrett.
- Torsk er en naturlig dypvannsfisk som trives best under overflaten, i kaldt og stabilt vann. Ved å senke merdene kan Ode tilby bedre forhold, forbedre fiskevelferden og sikre økt vekst og kvalitet året rundt, heter det.
Erfaringer fra både lakseoppdrett og tidligere forsøk med nedsenkbare merder for torsk viser ifølge pressemeldingen svært positive resultater.
- Teknologien gir store fordeler ved å muliggjøre bedre kontroll på lysforhold, temperatur og vannkvalitet – kritiske faktorer for best mulig vekst og fiskevelferd. Vi kombinerer biologisk innsikt med ny teknologi for å gi torsken de beste vekstbetingelsene. Nedsenkbare merder er et naturlig neste steg for å styrke fiskevelferd, bærekraft og produktkvalitet. Hvis vi når de prestasjonsmålene vi har satt oss i løpet av året, vil vi rulle ut løsningen på flere av våre lokaliteter som er egnet for denne teknologien. Dette kan også representere et skifte i hvilke lokaliteter og områder som er optimale for torskeoppdrett, sier Ola Kvalheim, CEO i Ode.

Samarbeid med AKVA group

De nedsenkbare systemene leveres i tett samarbeid med AKVA group. Enhetene tilpasses for dypere drift enn standardløsninger, og vil dra nytte av de gunstige strømforholdene ved Alida-lokaliteten.
- Dette er et spennende steg for torskeoppdrett, og vi er stolte over å støtte Ode med en Nautilus-løsning tilpasset dypere drift, sier Torunn Jørstad, kundeansvarlig for Norden i AKVA group.
- En gradvis tilnærming til økt dybde er smart, både for kunden og for oss, slik at vi bygger erfaring i riktig tempo, legger Jørstad til.
I dag driver Ode seks aktive sjøanlegg langs norskekysten, har eget slakteri på Vartdal, og selger fersk, oppdrettstorsk til kunder i hele verden året rundt.