Lokalitetsleder Alf Harald Thorsen står trygt på merdkanten på lokaliteten Flatholmen. Foto: Akva Group

Holder seg stødig på værutsatt lokalitet

Røvær Fjordbruk sin lokalitet Flatholmen klassifiseres som havmerder i åpent hav, og måtte ha en merd som tålte elementene - Jeg har jobbet på merdkanten i 25 år og aldri følt meg tryggere, sier driftssjef Sigmund Sundal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Røvær Fjordbruk gikk for solide plastmerder med ekstra brede gangveier da de skulle utstyre sin mest værutsatte lokalitet. En robust merd som krever lite vedlikehold var blant kriteriene da lokalitetsleder Alf Harald Thorsen skulle velge utstyr til lokaliteten.

- Det er en veldig solid merd som virkelig holder stand i uværet, sier lokalitetslederen til Kyst.no.

Flatholmen ligger utsatt til ved øygruppen Røvær - en 20 minutters båttur rett vest av Haugesund på den vind- og strømutsatte rogalandskysten. 

Svært eksponert lokalitet

- En mer værhard lokalitet enn dette har vi ikke. Her er det ikke mulig å bruke flåte og vanlige fôringsslanger - her fôrer vi med båt og fôrkanon, sier Thorsen.

Lokalitet Flatholmen ligger utsatt til i havgapet. Foto: Akva Group

Lokaliteten som driftes av Røvær Fjordbruk klassifiseres i den mest værharde enden av skalaen for oppdrettsanlegg - på samme nivå som havmerder i åpent hav - der den ligger sørvendt i havgapet mot den barske Nordsjøen og tar imot vind fra sør og vest fra de enorme havslettene.

- Flatholmen ligger utsatt til for dønninger, så utstyret er viktig i dette miljøet. Det føles veldig trygt både for folk og fisk, sier driftssjef Sigmund Sundal.

Brukes som visningssenter

Lokaliteten Flatholmen består av åtte merderer fordelt på to rekker, hver merd med omkrets på 160 meter og med flyterør på 630 mm i diameter.

Foto: Akva Group

Røvær Fjordbruk er en del av Alsaker Fjordbruk, har fem fast ansatte og to lokaliteter; Flatholmen og Bryggjeland. Produksjonen ligger på opp mot 5000 tonn laks i året.

- Utfordringen med mye strøm kan være at nøtene legger seg så flate at det stresser fisken og kan skade den, men med så tunge lodd og nøter som er dype i sidene og har en flatere bunn så står nøtene helt stramt og fint. Vi ble med AKVA group i forsøkstanken i Hirtshals for nøye uttesting av not, og testresultatene viste seg å stemme bra overens med virkeligheten. Det var et godt verktøy, sier Thorsen.

Røvær Fjordbruk har også et visningsanlegg på øya, og lærer besøkende om moderne havbruk.