Aldri vært mer laks i sjøen

Ifølge Akvafaktas månedsstatistikk for september var biomassen av laks i sjøen rekordhøy. Men bare så vidt høyere enn i november 2014.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den prosentvise forskjellen i stående biomasse i sjø fra en måned til samme måned i fjor har gradvis økt utover året.

Stående biomasse i sjø av laks i per september 2017 og to år før. Kilde: Akvafakta. Klikk for større.

I september var den 8 % større enn samme tid i fjor.

Men med 719 tusen tonn er det også det største biomassevolumet av laks som noen gang har vært i sjøen i Norge. Her må det tas et forbehold på at nivåene ofte er litt justert når neste månedsrapport kommer.

Men står tallet 719 seg er det ikke mer enn to fattige tusen tonn mer enn i november i 2014.

Og legger man til biomassetallene for ørret, som i november 2014 var på 39 tusen tonn, men tallet i september i år var på 35 tusen tonn, er det fremdeles november i 2014 som har all time high når det kommer til samlet volum.

Fôrsalget har vært godt med 8 % økning de fire siste offentliggjorte uker (uke 38-41), så det stor grunn til å anta at også samlet biomasse kan få ny rekord når oktobertallene offentliggjøres.

God temperatur i oktober

En veldig viktig faktor for utfôring er temperatur. I september var den ifølge Akvafakta faktisk 0,2 grader under samme uke i fjor. I oktober i år er den ifølge Lusedata 12,1 grad i gjennomsnitt for hele landet, mens den i fjor var litt lavere med 11,7. Det borger også for at det har vært god vekst i årets oktober.

Lite lus

Lusenivået (kj.modne hunnlus) i september i år var på 0,18 mot 0,21 i gjennomsnitt i samme måned i fjor. For oktober var tallene hhv 0,16 i år mot 0,20 i fjor.